AddToAny

Er empati noe vi har eller noe vi gjør?

POPULÆRVITENSKAP: Vi kaller det ofte empatisk når vi trøster venner som har det vondt, eller når vi forsøker å forstå andres følelser. Men hvordan skal vi forstå empati for å kunne hjelpe dem som mangler det?
Empati er ord fra avisoverskriftene. Vi forbinder et med å bry seg, med å dele, med å forstå andres følelser.

På grunn av den mangfoldige bruken er empati et viktig konsept. Det utgjør et sentralt element i hverdagen, men også i klinikken - når psykologer skal behandle pasienter - der problemer med empati kan være gjeldende.

Empatiforskning blir derfor viktig slik at vi kan forstå hverandre bedre, både innenfor og utenfor behandlingsrommet.

I Store Norske Leksikon kan vi lese at empati er «evnen til å oppdage og erkjenne andres følelser og tanker» og at den videre består av en emosjonell komponent og en kognitiv komponent. Emosjonelt handler empati om å forstå andres følelser, mens kognitivt handler empati om å kunne sette seg inn i andres livssituasjon.

I hverdagen kaller vi det ofte empatisk når vi trøster venner og familie som har det vondt, og når vi ellers forsøker å forstå følelsene hos de rundt oss.

Likevel er ikke alle helt enige om hva man snakker om når man snakker om empati.

Empati i forskning

I forskning har empati en litt mer utstrakt forståel

Les mer

Flere saker fra forskning.no

PODCAST: Storbritannias ferske statsminister er i trøbbel etter litt over tre uker i statsministerstolen.
forskning.no 03.10.2022
KRONIKK: Det er grundig dokumentert i en lang rekke undersøkelser at jo mer skjønnsmessig vurderinger er, desto vanskeligere er det å oppnå troverdige vurderinger av prestasjoner og ferdigheter.
forskning.no 03.10.2022
POPULÆRVITENSKAP: Vil nyttårstalene på NRK I 2040 holdes av Kronprins Håkon og en demokratisk valgt statsminister, eller av en diktator?
forskning.no 03.10.2022
Vinneren av årets nobelpris i medisin er professor Svante Pääbo.
forskning.no 03.10.2022
Å vite hvor et skip er, hvor det kommer fra og hva det frakter, er viktig. Forskere tar nå i bruk satellitter for å gjøre denne detektivjobben.
forskning.no 03.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt