AddToAny

Er du førstegangskjøper på boligjakt?

Boligkjøp er skummelt, og mange spør venner eller foreldre om råd underveis. Prospekter, boligannonser og tilstandsrapporter har mange forkortelser og begreper som er vanskelige. Huseierne gir deg en kjapp innføring i de viktigste.
Tekst og foto:.

Det er mye å holde styr på når du skal kjøpe bolig, og særlig hvis det er første gang. Men uansett om du er på kjøper- eller selgersiden, eller om du har eid bolig tidligere, er det greit å vite hva de viktigste boligbegrepene betyr.

Andel, obligasjon, selveier, aksje, borettslag, eierseksjonssameie, fellesgjeld og dokumentavgift. P-rom, BRA, BTA, S-rom og P-rom. Ingen gjenboere, verditakst, lånetakst, «solgt som den er».

Det er nok å holde styr på for deg som ikke er den profesjonelle parten i bolighandelen. Så her får du litt nyttig hjelp på veien.

Og husk at det alltid er lurt å stille noen spørsmål for mye, enn å hive deg ut i et boligkjøp når du er usikker på hva noe betyr eller innebærer.

Første bolig - tips til deg som er ung på boligmarkedet

BOLIGFORM

Primærbolig: Den boligen du er folkeregistrert i ved årets utgang, altså den boligen som du vil betegne som hjemme.

Sekundærbolig: Andre boliger, som da vil komme i tillegg til primærboligen, men som ikke er definert som fritidseiendom eller næringseiendom.

Selveierbolig: Denne betegnelsen favner eneboliger, leiligheter, rekkehus, hytter, gårdsbruk osv. der enheten, andelen eller seksjonen eies, og derfor kan omsettes fritt etter eiers ønske, samt leies ut. Kjøper du en eierleilighet blir du sameier i bygningen, og andelen gir deg enerett til bruk av en seksjon. Det vil si at hver enkelt boenhet kan pantsettes uten medeierne i sameiets samtykke, og at eieren har fri disposisjonsrett til sin egen seksjon.

Andelsbolig (borettslag): Et andelslag med formål å gi andelseierne bruksrett til en egen bolig i lagets eiendom. En borettsandel gir bruksrett til en av

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Høstferien står snart for døren, og mange vurderer å leie ut hytta. Men trenger man egentlig å bruke kontrakt, og hva med skatt og forsikringer? Advokat Morten Fæste, ekspert på utleie i Huseierne, gir deg svar.
Hus & Bolig 18.09.2020
Seks av ti frykter brann i boligen, viser en ny undersøkelse. Til sammenligning er bare 16 prosent av oss bekymret for skadedyr eller sopp.
Hus & Bolig 17.09.2020
Kurs er en viktig del av medlemstilbudet for Huseiernes medlemmer. Men korona-pandemien og økt smitte gjør at vi nå er nødt til å avlyse kursene frem til nyttår. Samtidig arbeides det nå med gode alternativer.
Hus & Bolig 16.09.2020
Har du et staudebed som er glissent om våren? Sett blomsterløk innimellom staudene, og få blomstrende bed fra tidlig vår!
Hus & Bolig 16.09.2020
RENTEBAROMETER: Beste rente på boliglånet i det åpne markedet er nå på 1,56 prosent på Huseiernes eksempellån. Det er historisk lavt på tredje måneden. Men hvor lenge vil det vare at rentene er så lave? Ekspertene er uenige.
Hus & Bolig 15.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt