Kjøkkenskriveren
05.02.2019
Sunnhetstrenden vil nå nye høyder, varslet vi på denne tiden i fjor. Trendanalytikerne myste inn i glasskulen og så både klimasmart, naturlig og vegetarisk mat. Når de samme analytikerne igjen skal ta temperaturen på hva som rører seg innen mat og drikke, kan man få inntrykk av at det blir mer av det samme. Men det er bare på overflaten.
Aftenposten slo an tonen på årets første A-magasin. Hele forsiden var prydet av et grisehode som hadde følgende tekst: «Hvem vil være et svin i 2019?». Avisen lanserer begrepet veganuar og viser til rapporten til FNs klimapanel hvor det heter at vi har 12 år på å snu en faretruende trend; Vårt enorme kjøttkonsum er blant klimaverstingene i verden. Aftenposten viser til USA hvor det å begrense kjøttinntaket har blitt en tydelig livsstilsmarkør; det å spise mye kjøtt er nå forbundet med lav sosial klasse.
Her på berget spiser vi fortsatt mye kjøtt. Helsedirektoratet la fram tall rett før jul som konkluderer med at «selv om kjøttforbruket har falt litt siste år, har det økt over tid og ser ut til å stabilisert seg på et høyt nivå det siste tiåret». På nyåret har Opinion spurte 2500 nordmenn om kosthold, alkohol, tobakk, søvn, psykisk helse og fysisk aktivitet for Helsedirektoratet. Undersøkelsen slår fast at en av tre ønsker å endre kostholdsvanene. Bedre helse og lavere vekt er den viktigste motivasjonen. For å komme dit vil vi redusere inntaket av sukker, fylle på med mer frukt og grønt på tallerkenen og kontrollere porsjonene. I undersøkelsen Norsk Spisefakta 2018 ble deltakerne også spurt om kjøtt. Her oppga 24 prosent på landsbasis og 35 p
Gå til medietHer på berget spiser vi fortsatt mye kjøtt. Helsedirektoratet la fram tall rett før jul som konkluderer med at «selv om kjøttforbruket har falt litt siste år, har det økt over tid og ser ut til å stabilisert seg på et høyt nivå det siste tiåret». På nyåret har Opinion spurte 2500 nordmenn om kosthold, alkohol, tobakk, søvn, psykisk helse og fysisk aktivitet for Helsedirektoratet. Undersøkelsen slår fast at en av tre ønsker å endre kostholdsvanene. Bedre helse og lavere vekt er den viktigste motivasjonen. For å komme dit vil vi redusere inntaket av sukker, fylle på med mer frukt og grønt på tallerkenen og kontrollere porsjonene. I undersøkelsen Norsk Spisefakta 2018 ble deltakerne også spurt om kjøtt. Her oppga 24 prosent på landsbasis og 35 p