AddToAny

ER DU EN MATREDDER?

ER DU EN MATREDDER?
Sunnhetstrenden vil nå nye høyder, varslet vi på denne tiden i fjor. Trendanalytikerne myste inn i glasskulen og så både klimasmart, naturlig og vegetarisk mat. Når de samme analytikerne igjen skal ta temperaturen på hva som rører seg innen mat og drikke, kan man få inntrykk av at det blir mer av det samme. Men det er bare på overflaten.
Aftenposten slo an tonen på årets første A-magasin. Hele forsiden var prydet av et grisehode som hadde følgende tekst: «Hvem vil være et svin i 2019?». Avisen lanserer begrepet veganuar og viser til rapporten til FNs klimapanel hvor det heter at vi har 12 år på å snu en faretruende trend; Vårt enorme kjøttkonsum er blant klimaverstingene i verden. Aftenposten viser til USA hvor det å begrense kjøttinntaket har blitt en tydelig livsstilsmarkør; det å spise mye kjøtt er nå forbundet med lav sosial klasse.
Her på berget spiser vi fortsatt mye kjøtt. Helsedirektoratet la fram tall rett før jul som konkluderer med at «selv om kjøttforbruket har falt litt siste år, har det økt over tid og ser ut til å stabilisert seg på et høyt nivå det siste tiåret». På nyåret har Opinion spurte 2500 nordmenn om kosthold, alkohol, tobakk, søvn, psykisk helse og fysisk aktivitet for Helsedirektoratet. Undersøkelsen slår fast at en av tre ønsker å endre kostholdsvanene. Bedre helse og lavere vekt er den viktigste motivasjonen. For å komme dit vil vi redusere inntaket av sukker, fylle på med mer frukt og grønt på tallerkenen og kontrollere porsjonene. I undersøkelsen Norsk Spisefakta 2018 ble deltakerne også spurt om kjøtt. Her oppga 24 prosent på landsbasis og 35 p
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt