AddToAny

Er du deprimert eller nedstemt?

Er du deprimert eller nedstemt?
Å holde fast i livets gode sider er ikke bestandig så lett, skriver Kristian Hall i boken «Glad igjen».
DEPRESJON: En øvelse med et hvitt ark kan hjelpe personer som er langvarig nedstemt eller som strever med depresjon, skriver Kristian Hall i dette utdraget fra boken Glad igjen. Foto: Tove T. Breistein. Er du deprimert eller nedstemt?

27. feb. 2018. Sist oppdatert: 27. feb. 2018.

Depresjon er en grusom sykdom som kan fjerne all livslykke, paralysere deg og sette livet ditt på vent. Den kan frata deg søvn, energi, venner, håp og muligheter. Noe av det beste du som er deprimert, eller langvarig nedstemt, kan gjøre er å identifisere og prioritere de aktivitetene som vil hjelpe akkurat deg med å komme i bedre humør.

Finnes det aktiviteter og teknikker som kan hjelpe oss til å fylle hverdagen med bedre følelser? Det er store individuelle forskjeller i måten ulike aktiviteter påvirker oss. Det er derfor vesentlig at du blir detektiv i ditt eget liv, så du forstår deg selv bedre.

Her følger en enkel øvelse som er laget for å hjelpe deg med å identifisere og prioritere de aktivitetene som vil hjelpe akkurat deg med å komme i bedre humør. Jeg kaller den en øvelse med et hvitt ark. Selv om øvelsen er meget enkel, kan den være helt sentral i arbeidet med å finne tilbake gleden.

Teknikk: En øvelse med et hvitt ark

Finn et blankt A4-ark.

Brett arket i to på tvers eller del det ved hjelp av en strek tvers over midten.

På øverste halvdel av arket skriver du ned alt du kommer på som får deg i bedre humør, eller som øker energinivået ditt. Skriv også ned alle de menneskene som løfter deg, som gjør deg glad, og som du har lyst til å være sammen med.

På nederste halvdel skriver du det motsatte: aktiviteter og utløsere som drar deg ned, gjør deg mer nedstemt, sint eller frustrert, o

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

I går la Helse- og omsorgsdepartementet frem Demensplan 2025. Nasjonalforeningen for folkehelsen sier de savner en skikkelig satsning på forskning for å finne en kur.
Psykologisk.no 03.12.2020
Kommuner og BUP bør være pliktet til å følge opp ungdom som henvises til spesialisthelsetjenesten, også når de får avslag, mener Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten.
Psykologisk.no 30.11.2020
Fra 15. mars til 16. mai i år mottok samtaletjenesten BaRsnakk uvanlig mange samtaler som omhandlet incest og overgrep. - Det er ingen grunn til å tro at problematikken ikke eksisterte fra før av, sier teamkoordinator i BaRsnakk, Peter Mikov.
Psykologisk.no 28.11.2020
Forskning har vist at vi alle kan oppsummeres i fem enkle trekk. Men hva sier disse trekkene egentlig om hvem vi er? Og hva sier de ikke?
Psykologisk.no 27.11.2020
Det er en myte at vi har løst problemet med plastforurensning hvis vi bare resirkulerer og gjenbruker «alt».
Psykologisk.no 26.11.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt