AddToAny

Er det bra å gi hunden restemat?

SPØR EN FORSKER: Mange hunder elsker å spise det samme som vi mennesker serverer ved middagsbordet, men har de godt av det?
Hunden kaster lengtende blikk mot middagstallerkenen. Lasagnen synes å være himmelsk, og brødskiva med smør er også fristende.

Hunder er veldig sosiale, og mange vil gjerne spise samtidig som eieren, og gjerne det samme som eieren også. Det kan være lett å gi inn for det bedende blikket. Også katten kan be innstendig om å få smake på middagsrettene. Professor Øystein Ahlstrøm ved NMBU svarer på hva man kan gi hunder av restemat. Han er ekspert på ernæring av hund og katt.

Det er få matvarer som er direkte farlig for hunden, man får altså sjelden gjort noe veldig feil ved å gi hunden litt rester i ny og ne. Det er så lenge du passer på at hunden ikke får i seg noe som kan gi forgiftning, slik som løk, hvitløk og sjokolade (se nederst). Katten vil som regel ikke spise ting som er for uvant.

Om man gir restemat ofte, er det likevel noen ting som kan være greit å vite.

Kjøpefôr er laget for å dekke hele næringsbehovet

De kommersielle fôrene er satt sammen slik at hunden får hele sitt næringsbehov dekket i hvert eneste måltid. Derfor er det lettvint for dyreeiere å bruke et slikt fôr.

- Om man sammenligner med mennesker og hvordan vi spiser, så er det ikke sånn at vi får alle næringsstoffene i hvert måltid. Det gjør ikke så mye, så lenge vi spiser balansert i løpet av en viss periode, sier Ahlstrøm.

Slik er det også med hunder. Men de har jo ikke mulighet til å balansere det ut selv. Gir man restemat bør man gi litt mindre porsjoner med tørrfôr, slik at hunden ikke blir overvektig. Da bør man passe på at hunden over tid ikke får en ubalansert diett, selv om Ahlstrøm legger til at det skal ganske mye til.

- Hvis man kan utnytte restemat ved å gi det til hunden, så synes jeg det er positivt. Man kan tenke på samme måte som når vi setter sammen mat til oss s

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Økningen i krefttilfeller har ikke kommet i de aldersgruppene som har fått vaksinen, og det har ikke vært en økning blant HPV-vaksinerte.
forskning.no 13.11.2019
Direkte kontakt med de som spiller mye kan ha stor betydning for hvor mye de taper, viser ny studie.
forskning.no 13.11.2019
1000 år med rettshistorie på 200 minutter - og hvorfor er demokratiet under press i dag? Jørn Øyrehagen Sunde holder Aarebrotforelesningen i januar.
forskning.no 13.11.2019
KOMMENTAR: Hvorfor var det vi som klarte oss? Var det fordi vi gikk gjennom en «kognitiv revolusjon»?
forskning.no 13.11.2019
Thea Selliaas Thorsen er førsteamanuensis i klassiske fag og nestleder ved Institutt for historiske studier på NTNU. Nylig ble hun tatt opp i The Young Academy of Europe.
forskning.no 13.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt