AddToAny

Entreprenører lever med høy risiko

Norske byggentreprenører lever med høy risiko. Denne delen av byggebransjen har de siste fem årene opplevd en vekst på hele 43 prosent, men marginene er nå helt nede på 4,2 prosent. Bildet forteller også at det koster å vokse i bransjen.
Av Odd Borgestrand

Totalt 1044 selskaper er definert som utførende entreprenører i BDO AS sin analyse. Prosjektene er byggeprosjekter innen det private boligmarked og næringsbygg, men også leveranser i deler av slike prosjekter. Henning Dalsegg og Thomas Lidsheim, som er bransjeansvarlige i BDO AS, står som avsendere av analyserapporten.

Offentlige investeringer viktig

De slår fast at risikoen i byggebransjen i utgangspunktet er relativt høy, men dette avhenger også av kontraktsform. Den relativt sterke veksten har vært drevet av igangsettelser som følge av prisvekst og befolkningsvekst, men også indirekte gjennom offentliges investeringer og utvikling av knutepunkter. Marginene viser en synkende trend. Marginen for byggentreprenørene lå i 2014 på 5 prosent og har sunket ytterligere til 4,2 prosent for 2018. Også for byggentreprenørene er størrelse av betydning. Både de store, de som omsetter for mer enn 500 millioner kroner, og de mellomstore som ligger fra 250 til 500 millioner, lå på 3,9 prosent margin i 2014. Fra 2014 til 2018 har de store redusert marginen med 1,2 prosentpoeng mens de mellomstore har økt med 0,1 prosentpoeng. De store har hatt en kraftig reduksjon fra 2017, fra 4,3 prosent til 2,7 prosent i 2018.

De mellomstore har hatt stabil utvikling fra med 4,0 prosent margin både i 2017 og 2018. De små aktørene, som opererer

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

KRONIKK: Om en uke går fristen ut til å velge videregående opplæring for landets 16-åringer. BNL ønsker å motivere flere jenter til å tørre å velge byggenæringen.
VVS Aktuelt 24.02.2020
En seks meter bred digital klimaklokke som teller ned til 2030, monteres ved Stortinget. Den symboliserer hvor kort tid det er igjen til klimautslippene skal være halvert.
VVS Aktuelt 21.02.2020
BRANSJEKOMMENTAR: - I løpet av ti år med Teknisk Godkjenning på vårt system for rørfornying av avløpsrør i bygninger har vi rehabilitert mer enn ti tusen leiligheter og vårt fag har blitt «stuerent».
VVS Aktuelt 21.02.2020
VVS Norge lanserer VVS Norge Akademiet sammen med Bademiljø og Comfort. Målet er å bli best på kompetanseutvikling.
VVS Aktuelt 21.02.2020
GK Byggautomasjon i Bodø har levert byggautomatisering for et tosifret millionbeløp til Bodø kommune det siste året.
VVS Aktuelt 21.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt