AddToAny

Entreprenører lever med høy risiko

Norske byggentreprenører lever med høy risiko. Denne delen av byggebransjen har de siste fem årene opplevd en vekst på hele 43 prosent, men marginene er nå helt nede på 4,2 prosent. Bildet forteller også at det koster å vokse i bransjen.
Av Odd Borgestrand

Totalt 1044 selskaper er definert som utførende entreprenører i BDO AS sin analyse. Prosjektene er byggeprosjekter innen det private boligmarked og næringsbygg, men også leveranser i deler av slike prosjekter. Henning Dalsegg og Thomas Lidsheim, som er bransjeansvarlige i BDO AS, står som avsendere av analyserapporten.

Offentlige investeringer viktig

De slår fast at risikoen i byggebransjen i utgangspunktet er relativt høy, men dette avhenger også av kontraktsform. Den relativt sterke veksten har vært drevet av igangsettelser som følge av prisvekst og befolkningsvekst, men også indirekte gjennom offentliges investeringer og utvikling av knutepunkter. Marginene viser en synkende trend. Marginen for byggentreprenørene lå i 2014 på 5 prosent og har sunket ytterligere til 4,2 prosent for 2018. Også for byggentreprenørene er størrelse av betydning. Både de store, de som omsetter for mer enn 500 millioner kroner, og de mellomstore som ligger fra 250 til 500 millioner, lå på 3,9 prosent margin i 2014. Fra 2014 til 2018 har de store redusert marginen med 1,2 prosentpoeng mens de mellomstore har økt med 0,1 prosentpoeng. De store har hatt en kraftig reduksjon fra 2017, fra 4,3 prosent til 2,7 prosent i 2018.

De mellomstore har hatt stabil utvikling fra med 4,0 prosent margin både i 2017 og 2018. De små aktørene, som opererer

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) og Arkitektbedriftene i Norge (AiN) lanserer i disse dager en oppdatert SHA-veileder.
VVS Aktuelt 14.11.2019
Strøm fra solceller og bergvarme skal sammen med kasserte elbilbatterier i fremtiden sørge for lys og varme hos Batteriretur AS.
VVS Aktuelt 14.11.2019
Samlet har opplæringskontorene til Rørentreprenørene Norge en økning i antall løpende lærekontrakter på ti prosent fra i fjor.
VVS Aktuelt 14.11.2019
4. og 5. februar 2020. Byggavfallskonferansen gir faglig oppdatering og erfaringsutveksling for deg som jobber med byggavfall, enten det er i privat eller offentlig sektor. Byggavfallskonferansen 2020 er den 12. i rekken.
VVS Aktuelt 13.11.2019
28.- 29. januar 2020 Clarion Hotel & Congress Trondheim. Mer informasjon her.
VVS Aktuelt 13.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt