AddToAny

En sjuer er ikke løsningen på problemet med karakterinflasjon

KRONIKK: Det er grundig dokumentert i en lang rekke undersøkelser at jo mer skjønnsmessig vurderinger er, desto vanskeligere er det å oppnå troverdige vurderinger av prestasjoner og ferdigheter.
Nok en gang er det offentlig debatt i blant annet og om karakterene i skolen - og nok en gang er ikke debatten særlig informert, trass i at emnet har vært diskutert omfattende siden jesuittene innførte tallkarakterskala for vurdere presentasjoner på sine skoler langt tilbake på 1600-tallet.

Debatten om vurderingers troverdighet: vurderer lærere likt?

Ordskiftet har vært og er preget av to ulike temaer:

Det første dreier seg om vurderingenes troverdighet, som igjen kan deles i en rekke undertemaer. For det første: Er vi enig om hva vi skal vurdere? For det andre: Kan vi stole på at det vi ønsker vurdere, vurderes slik vi ønsker. Og for det tredje: Er de som vurderer enig seg imellom når de vurderer?

Det er grundig dokumentert i en lang rekke undersøkelser at jo mer skjønnsmessig vurderinger er, desto vanskeligere er det å oppnå troverdige vurderinger.

Særlig krevende har det vist seg å oppnå troverdige vurderinger av tekstkvalitet. Det har medført en vedvarende kritikk av eksamen i norskfaget - både på ungdomstrinnet og på videregående skole I fag der en fasit kan brukes i vurderingene av elevenes prøvesvar, slik som i matematikk, er selvsagt utfordringene ved vurdering betydelig mindre.

Debatten om vurderingsredskapene: brukes en hensiktsmessig karakterskala?

Den andre vurderingsdebatten dreier seg om valg av vurderingsredskaper, de valgte vurderingsredskapenes egnethet og den hensiktsmessige bruken av slike redskaper. Det er dette temaet som den aktuelle debatten om mulig karakterinflasjon i

Les mer

Flere saker fra forskning.no

POPULÆRVITENSKAP: Mer klær er rådet vi får mot en kald vinter og økte strømpriser, men det vi trenger er bedre klær, ikke mer, skriver tre forbruksforskere.
forskning.no 28.11.2022
Tirsdag skyter Kina opp en rakett med tre astronauter. Astronautene skal bygge ferdig Kinas romstasjon, Tiangong.
forskning.no 28.11.2022
Den unike britiske undersøkelsen har fulgt 5.362 personer fra de ble født i samme uke i mars 1946. Den siste studien avslører faktorer som øker demensrisiko.
forskning.no 28.11.2022
Heidi fra Slemmestad forsøkte en blanding av alle leggemetoder. Nå skal foreldre og barn få profesjonell hjelp til å sove godt og lenge.
forskning.no 28.11.2022
Den ligger 700 lysår unna oss og har både vanndamp og karbondioksid i atmosfæren sin.
forskning.no 28.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt