AddToAny

En nødvendig reform på sviktende grunnlag?

En nødvendig reform på sviktende grunnlag?
Rett før jul ble boken «Politireformer» med undertittelen «Idealer, realiteter, retorikk og praksis» lansert på Politihøgskolen. Gjennom artikler fra flere bidragsytere settes Nærpolitireformen inn i en større sammenheng.
Mitt inntrykk etter å ha lest boken er at reformen var et nødvendig grep både politisk og administrativt, men kan være basert på et sviktende grunnlag.

Boka er en antologi hvor redaktørene Vanja Lundgren Sørli og Paul Larsson belyser de pågående og historiske politireformene i flere land, med spesielt søkelys på politiets rolle. Videre er det flere artikler som beskriver bakgrunnen og begrunnelsene for Nærpolitireformen og hvilke effekter slike store altomfattende politireformer kan få. Mot slutten av boken behandles kunnskapsbasert erfaringslæring og om vi kan lære noe av reformevalueringer. I tillegg diskuteres sammenhengen mellom befolkningens tillit til politiet og resultatet av politireformen. Avslutningsvis stiller en gruppe forskere spørsmålet ved hvorfor grunnspørsmålet «hva slags politi vi får» ikke ble reist i forkant av beslutningen om Nærpolitireformen.

Etter å ha lest boka med en politileders blikk gjør jeg meg tre tydelige refleksjoner. For det første stilles det spørsmålstegn ved om 22. juli-rapporten legitimerer en reform med det omfanget Nærpolitireformen har fått. For det andre er det åpenbart at både de strukturelle og kvalitetsmessige endringene i reformen fører politiet lenger vekk fra befolkningen. Dette til tross for navnet «Nær» og at det i forkant ble argumentert med at de 10 grunnprinsippene og idealene om et nært politi skulle opprettholdes. For det tredje dokumenteres det at politiet i liten grad benytter seg av kunnskap fra andre tilsvarende reformer, spesielt når det kommer til gjennomfø

Les mer

Flere saker fra Parat

Bente Gangås (56) ble fredag utnevnt til ny politimester i Oslo politidistrikt. Hun kommer fra en jobb som avdelingsleder i Politiets sikkerhetstjeneste.
Parat 24.06.2019
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie hasteinnkalte partene i sykehussektoren til et hastemøte søndag ettermiddag. Der ble det klart at regjeringen setter en stopp for den pågående streiken, melder NRK.
Parat 23.06.2019
YS og Parat stilte mannsterke til Pride-paraden i Oslo sentrum lørdag. Pride-feiringen markerer mangfold, likeverd og inkludering i samfunnet, som er verdier Parat stadig jobber for å fremme i arbeidslivet.
Parat 22.06.2019
I to uker har forhandlingene pågått om en ILO-konvensjon mot kjønnsbasert vold og trakassering i arbeidslivet. Fredag ble konvensjonen vedtatt.
Parat 21.06.2019
Det er enighet i mellomoppgjøret for 25 000 arbeidstakere i 35 organisasjoner innen helse, utdanning og kultur (HUK). Parat-forhandler, Victoria Krefting Rynning, sier Parat er fornøyd med oppgjøret som vil gi medlemmene reallønnsvekst.
Parat 21.06.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt