AddToAny

En nødvendig reform på sviktende grunnlag?

En nødvendig reform på sviktende grunnlag?
Rett før jul ble boken «Politireformer» med undertittelen «Idealer, realiteter, retorikk og praksis» lansert på Politihøgskolen. Gjennom artikler fra flere bidragsytere settes Nærpolitireformen inn i en større sammenheng.
Mitt inntrykk etter å ha lest boken er at reformen var et nødvendig grep både politisk og administrativt, men kan være basert på et sviktende grunnlag.

Boka er en antologi hvor redaktørene Vanja Lundgren Sørli og Paul Larsson belyser de pågående og historiske politireformene i flere land, med spesielt søkelys på politiets rolle. Videre er det flere artikler som beskriver bakgrunnen og begrunnelsene for Nærpolitireformen og hvilke effekter slike store altomfattende politireformer kan få. Mot slutten av boken behandles kunnskapsbasert erfaringslæring og om vi kan lære noe av reformevalueringer. I tillegg diskuteres sammenhengen mellom befolkningens tillit til politiet og resultatet av politireformen. Avslutningsvis stiller en gruppe forskere spørsmålet ved hvorfor grunnspørsmålet «hva slags politi vi får» ikke ble reist i forkant av beslutningen om Nærpolitireformen.

Etter å ha lest boka med en politileders blikk gjør jeg meg tre tydelige refleksjoner. For det første stilles det spørsmålstegn ved om 22. juli-rapporten legitimerer en reform med det omfanget Nærpolitireformen har fått. For det andre er det åpenbart at både de strukturelle og kvalitetsmessige endringene i reformen fører politiet lenger vekk fra befolkningen. Dette til tross for navnet «Nær» og at det i forkant ble argumentert med at de 10 grunnprinsippene og idealene om et nært politi skulle opprettholdes. For det tredje dokumenteres det at politiet i liten grad benytter seg av kunnskap fra andre tilsvarende reformer, spesielt når det kommer til gjennomfø

Les mer

Flere saker fra Parat

Over tid har riksadvokaten vært bekymret for kvaliteten på politiets etterforskning, og i 2016 ble en handlingsplan for et løft av etterforskning lagt frem. Leder for Norges Politilederlag i Parat deler bekymringen.
article_web Parat 23.01.2019
Antall arbeidsinnvandrere fra India og andre land utenfor EØS steg i fjor til 6.196. - En type innvandring som går litt under radaren, mener UDI-sjefen.
article_web Parat 23.01.2019
Norsk luftfart er i kontinuerlig endring, og regjeringen har oppnevnt et utvalg for å gjennomgå hvordan man i fellesskap skal møte økt globalisering. Tirsdag ble det første innspillsmøtet avholdt.
article_web Parat 23.01.2019
Ekspertene er enige om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,75 prosent på sitt møte torsdag. De fastholder at neste rentehopp kommer i mars.
article_web Parat 23.01.2019
En ny studie viser at vanlige norske arbeidsfolk i byggebransjen og helse- og omsorgssektoren er mindre synlige i dagens mediebilde enn for 20 år siden.
article_web Parat 23.01.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt