AddToAny

En lovende behandling for små barn som har opplevd vold i hjemmet

Behandlingsmetoden Child-Parent Psychotherapy er et lovende tilbud for barn under seks år som har vært utsatt for vold eller andre traumatiske erfaringer, skriver Silje Marie Haga og kolleger.
Vold i nære relasjoner er et globalt folkehelseproblem, og det er de minste barna og mødrene deres som er mest utsatt (Flåm & Handegard, 2015; Thoresen and Hjemdal, 2014; WHO, 2002). UNICEF beregner at et av fire barn på verdensbasis lever med en mor som er utsatt for vold i hjemmet (2017). Det å leve med vold i familien har ofte stor påvirkning på barnets nevrologiske, kognitive og emosjonelle utvikling. Dette henger sammen med at volden forekommer i hjemmet, på det som skal være barnets viktigste arena for trygghet og utvikling (Braarud & Nordanger 2011; Glad, Øverlien & Dyb, 2010; Thoresen & Hjemdal 2014).

Forekommer det partnervold, er det også stor risiko for at barna utsettes for fysisk og emosjonell mishandling. Verdens Helseorganisasjon har identifisert vold mot kvinner i nære relasjoner blant en av de største helsetruslene for kvinner og barn (WHO, 2002).

Det er vanskelig å beregne hvor mange barn som er utsatt for eller lever med vold i hjemmet i Norge, for mørketallene er store, men ifølge undersøkelsen «Vold og overgrep mot barn og unge» har 25 % av norske barn opplevd voldsepisoder i hjemmet. Åtte prosent har opplevd grov vold fra minst én av foreldrene, og omlag seks prosent har vært vitne til grov vold mellom foreldrene.

Like mange gutter som jenter har blitt utsatt for denne typen voldsutøvelse, og det har ikke vært noen nedgang i denne formen for vold de siste årene (Mossige & Stefansen, 2016).

Samfunnsmessig kostnad knyttet til vold i nære relasjoner

Den samfunnsøkonomiske kostnaden av vold i nære relasjoner er vanskelig å beregne, men Justis- og politidepartementet fikk i 2012 utarbeidet en rapport (Rasmussen, Strøm, Sverdrup & Vennemo, 2012), som anslår at den samfunnsøkonomiske kostnaden av vold i nære relasjoner var omkring 4,5-6 milliarder kroner i 2010. Kostnader til politi, rettsvesen og hjelpeapparat utgjorde omlag 2-2,4 milliarder, hvor barnevernstjenesten utgjorde den største utgiftsposten.

De økonomiske og psykososiale kostnadene for ofrene og deres nærmeste er vanskelig å tallfeste. Her kan man f.eks. tenke seg belastninger/kostnader som skyldes at barn som vokser opp med voldelige foreldre selv kan bli utøvere av vold i nære relasjoner.

Et gjennomgående funn var at voldsutsatte opplever at de psykiske konsekvensene og sårene av langvarig traumatisering overskygger de fleste fysiske skader. Behandling av slike traumer kan potensielt ha en uvurderlig effekt for ofrene personlig, samt en stor samfunnsøkonomisk verdi.

Psykologer ønsker økt kompetanse i arbeidet med vold og traumer

Psykologer i kommunene melder at de har tilstrekkelig kompetanse til å møte de fleste problemstillingene i den kliniske hverdagen i kommunen, men at de trenger økt kompetanse når det gjelder arbeid med vold, rus, og traumer (Imenes, 2017).

Til nå har det manglet evidensbasert traumebehandling godt egnet til barn under seks år. Det eksisterende tilbudet er som oftest rettet mot enten foreldrene eller barnet, mens arbeid med både barn og forelder sammen ofte vil være

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

- Norske psykologer har ikke nok kunnskap om testene de bruker, sier Katharine Williams. Hun er nyansatt leder for det nye Oslo-kontoret til den internasjonale testutvikleren Hogrefe.
Psykologisk.no 13.11.2019
Hvilken funksjon har skam? Er det bare en ubehagelig følelse vi mennesker må leve med, eller har den noe viktig å fortelle oss?
Psykologisk.no 10.11.2019
- Jeg syntes det var ironisk at jeg selv kunne så mye teoretisk rundt utbrenthet, og allikevel møtte veggen, sier politiker og forfatter Unn Therese Omdal under Schizofrenidagene 2019 i Stavanger.
Psykologisk.no 08.11.2019
- Uten stress skjer det ikke noen utvikling, sier psykologspesialist Dag Øystein Nordanger under Schizofrenidagene 2019 i Stavanger.
Psykologisk.no 06.11.2019
Stigmaet ved å ha angst eller depresjon kan være nesten like tøft å bære som selve lidelsen, men åpenhet hjelper mange. Det er tema når Fabian Stang gjester podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 03.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt