AddToAny

En av tre kvinner utsettes for vold eller trakassering på jobb

En av tre kvinner utsettes for vold eller trakassering på jobb
Vold, trusler og trakassering på jobb er et alvorlig problem. Kvinner er spesielt utsatt, også i Norge. Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver å forebygge, men ofte mangler slike kjøreregler.
Fredag arrangerte FOKUS en konferanse mot vold mot kvinner i arbeidslivet sammen med YS, LO og Unio. Konferansen er en del av en 16 dager lang kampanje mot vold mot kvinner.

En av tre kvinner i verden opplever fysisk vold eller trakassering. Kvinner som jobber alene, som for eksempel hushjelper, er spesielt utsatt, i følge Sylvi Graham, styreleder i FOKUS. - Å stoppe vold og trakassering av kvinner i arbeidslivet er viktig fordi arbeidslivet er en helt sentral arena i folks liv. Vi må øke kunnskapen om voldens omfang og konsekvenser, sier Sylvi Graham.

Statssekretær: - Vold kan ende med drap

Også i Norge utsettes mange kvinner for vold, trakassering og sjikane på jobb. Ansatte i barnevernet, helse- og omsorgspersonell, lærere, ansatte i politiet og fengselsvesenet er særlig utsatt. - Arbeidsplassen skal være et sted vi kan utvikle oss faglig og menneskelig, men vi vet at fare for vold, trusler og sjikane er en del av arbeidsdagen for mange, sier Guro Angell Gimse, statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet og innleder på konferansen. - I ytterste konsekvens kan vold ende med drap, sier statssekretæren, og viser til drapet på en ansatt ved NAV Grorud i 2013 og drapet på en ansatt ved en barnevernsinstitusjon i Asker i 2014. Begge de drepte var kvinner.

Arbeidsgiver pålagt å kartlegge risiko for vold og trusler

For to år siden kom det på plass en ny forskrift i arbeidsmiljøloven. Hensikten er å forebygge vold, trusler og sjikane på jobb. De nye reglene pålegger arbeidsgivere å kartlegge om forhold ved arbeidsplassen kan føre til at de ansatte blir utsatt for vold, eller trusler om vold. Bemanning og alenearbeid er risikoelementer som alltid

Les mer

Flere saker fra Parat

Statsminister Erna Solberg (H) presenterte både nye statsråder og rokeringer i regjeringen for Kongen i statsråd klokken 11. Høyre får 12 statsråder, mens Venstre og KrF får fire hver, melder NRK.
Parat 24.01.2020
India er det landet utenfor EØS det kommer flest innvandrere til Norge fra. - Folk blir ofte overrasket, sier UDI-direktøren.
Parat 24.01.2020
I snart 35 år har Lasse Evje vært sentral bakspiller i norsk teaterbransje. De siste 12 årene har den Parat-organiserte scenearbeideren tilbragt på Norges største scene -Den Norske Opera og Ballett.
Parat 24.01.2020
Det er tretten år siden Parats hovedstyre opprettet Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF)i Parat. ThsF var den første underorganisasjonen som ble etablert av Parat.
Parat 23.01.2020
Det var 113.000 arbeidsledige i november, og arbeidsledigheten var dermed på 4 prosent. Det er opp 0,2 prosentpoeng fra august, ifølge SSB.
Parat 23.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt