AddToAny

Empati i avhør: Et relevant spørsmål er om empati kan tilpasses en avhørssammenheng

Politiet er forpliktet til å etterleve kravet om objektivitet i avhør. Samtidig anbefales det i politiets avhørsopplæring at etterforskeren utviser empati. Men hvordan skal avhører egentlig utvise empati i avhør?
I min avhandling (se faktaboks) har jeg undersøkt hvordan etterforskere håndterer den utfordrende balansegangen mellom å innhente pålitelig informasjon og etterleve kravet om objektivitet på den ene siden, og samtidig være ivaretakende og utvise empati når de avhører fornærmede personer på den andre.

Datamaterialet består av 20 lyd- og bildeopptak av politiavhør av 20 ungdommer som var på Utøya den 22. juli 2011, samt kvalitative intervjuer med de 18 etterforskerne som gjennomførte disse 20 avhørene. I tillegg har jeg hatt tilgang til intervjuer av de avhørte ungdommene gjort i forbindelse med Utøya-studien, om deres opplevelse av å bli avhørt av politiet.

Datamaterialet er på mange måter spesielt, ettersom gjerningsmannen var pågrepet og skyldfordelingen avklart ganske raskt etter terrorangrepet. Det betyr at avhørene ikke nødvendigvis er representative for flesteparten av de avhørene som politiet gjennomfører. Likevel opplevde etterforskene i forskjellig grad et dilemma mellom empati og objektivitet.

For å undersøke empati i avhør valgte jeg ut fire avhør fra datamaterialet. De fire avhørene ble valgt fordi ungdommene i forskningsintervjuer hadde beskrevet politiavhøret positivt. I analyseprosessen observerte jeg hva som ble sagt i avhøret, og hvordan og når i avhøret det ble sagt. Jeg var særlig interessert i om etterforskeren uttrykte forståelse uten at ungdommen selv hadde

Les mer

Flere saker fra Politiforum

De tilleggene som kom så godt med for 20 år siden virker som småpenger i dag. Langt ifra nok til å kompensere for den fysiske og psykiske slitasjen, hverken for meg eller familien.
Politiforum 16.10.2021
Riksadvokatens nye føringer om praktisering av ransakingsreglene har skapt stor usikkerhet og ført til at politioppgaver ikke utføres, av frykt for å gjøre feil.
Politiforum 15.10.2021
Emilie Enger Mehl (28) er tidenes yngste justisminister. Etter hendelsene i Kongsberg, er hun tydelig på at overtagelsen skjer med et ekstra stort alvor.
Politiforum 14.10.2021
Faste stillinger i politietaten fremstår for meg som noe man må vente flere år på, og være den heldige utvalgte for å få.
Politiforum 14.10.2021
Politiet konfronterte gjerningsmannen etter seks minutter, men han ble pågrepet først 29 minuter senere.
Politiforum 14.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt