AddToAny

Elegant turbåt med kurs for fremtiden

Nye Sweden Yachts 45 er en rask og elegant turseilbåt. Verftet har sett fremtiden i øynene og utstyrt den med en selvslående fokk. I USA er båten kåret til Årets Båt, og prøveseiler Henrik Hansen kom begeistret tilbake.
Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjenglig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 19 år til bake og funnet en test av Beneteau Sweden Yachts 45. Testen var publisert i nummer 2-2000.

Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.

Nå klarer du deg selv, eller? Med disse ordene krøp mannskapet på to godt i ly av den store sprayhooden da regnet begynte å sile ned. Og faktisk så kunne jeg det; seile den 45 fot lange båten alene - uten problemer. Den er intet mindre enn en super båt til turseiling.

Vinden blåste beskjedne 3-5 m/sek, men også med friskere vind ville jeg kunne håndtere båten alene. Båten har selvslående rullefokk; og etter min mening er nettopp dette fremtiden for turbåter.

Da kan man glemme alt om store genuaer som er tunge og svetteutviklende å hale inn. Med den høye, selvslående fokka og et lettdrevent skrog som Sweden Yachts 45 har, kan alle krysse seg frem i smale sund. Denne settingen gir herlig lett og elementær seilglede; og man slipper å ty til jerngenuaens ubønnhørlige dunking mer enn når det er som aller mest nødvendig.

- Gi seilerne gleden av å ha fått bidevinden tilbake, kunne mottoet ha vært. Ja, selv den ensomme rorvakten i silregnet kunne ikke frastjele meg seilgleden. Et stort og høyt storseil er lettere å ha med å gjøre enn en rullegenua, ikke minst om man har elektrisk drevne skjøt- og fallvinsjer, samt moderne lazy-jacks eller især en rullebom på større båter enn Sweden Yachts 45. I frisk vind gir et revet storseil bedre seilas enn en delvis innrullet genua.

Lettdrevet skrog

- Ja, men båten blir da altfor langsom på romskjøts seilas. Det er en typisk innvending mot å droppe genuaen. Men den holder ikke vann. Sweden Yachts 45 har et stort storseil på 62 m2 med et utbygd akterlik, og med en kurs på 16o grader, gikk vi 4,4 knop i 5 m/sek vind. Det er ganske bra. Vil man raskere frem på en romskjøts seilas, kan man alternativt sette en gennaker eller en rullegennaker når vinden er lett. Fartsmessig har Sweden Yachts 45 det best på en skarp slør, da logget vi i nærheten av 8 knop i et lite vindkast.

Vinden var meget ujevn, og derfor klarte vi ikke å finne en eksakt kryssvinkel

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

- Vi er rede til å møte både større båttrafikk og nye bevegelses områder, sier Redningsselskapets informasjonssjef, Frode Pedersen som er Seilmagasinets lørdagsportrett.
SEILmagasinet 23.05.2020
- Han var en atypisk seiler som gjerne ville lære mye på veldig kort tid. En stor, kjærlig gutt. Slik karakteriserer den danske seileren René Villefrance Sverre Valeur, som døde 12. mai.
SEILmagasinet 22.05.2020
Jorge Veiga ble veldig overrasket etter å ha vunnet Filtvet Shorthanded med gammel båt.
SEILmagasinet 22.05.2020
Christen With mener det er alt for få jenter som seiler, og håper på at familieseiling kan endre på det.
SEILmagasinet 22.05.2020
I dagens nye seilbåter handler som oftest mest om rom under dekk og kvalitet på trearbeidet. I First 27.7 handler mer om å finne tilbake seilgleden, ny design og mulighetene til å slippe å ruinere seg på seilbåt.
SEILmagasinet 21.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt