AddToAny

Ekspresslevering nødvendig for å komme i mål med ny inkassolov

I tidligste fall kommer en ny inkassolov i løpet av året. Det betyr at inkassoselskaper må forberede seg på lavere inntekter, strengere regler for innkreving av småbeløp og trolig også skjerpede kompetansekrav.
Svein-Thore Gran Foto: Gorm K. Gaare

Daværende justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara nedsatte i oktober 2018 en arbeidsgruppe, ledet av lovrådgiver Signe Christophersen i Justisdepartementet, for å se nærmere på en inkassolov mange betrakter som antikvarisk. Bakteppet var en inkassobransje som sliter med økende omdømmeproblemer som følge av blant annet skyhøye salærkrav for å drive inn småbeløp. Den overordnede hensikten med lovarbeidet er å sikre både den enkelte skyldners rettsikkerhet og en effektiv inkassobransje.

SALÆRENE NED

Leder for bransjeorganisasjonen Virke Inkasso, Aleksander Holand Nordahl, er ikke i tvil om at en av utvalgets konklusjoner vil være å sette ned salærsatsene.

Vi er innforstått med at salærene vil bli lavere, og det blir mer forholdsmessighet mellom krav og salær. Samtidig er det viktig for oss å påpeke at inkassoselskapene er med på å opprettholde tilliten i et velfungerende kredittmarked. Endringer som foreslås, må altså ikke være av den art at de rokker ved denne tilliten, sier Nordahl.

Parallelt, i forkant av lovarbeidet til Justis- og beredskapsdepartementet, har Virke Inkasso hatt en egen arbeidsgruppe i sving med å evaluere dagens lovgiv n ing. Erkjennelsen av at en fornyelse av lovgiv n ingen er nødvendig, er høy. Ikke minst fordi teknologien i dag er en helt annen enn i 1989, da nåværende lov så dagens lys.

Dagens inkassolov har en del utfordringer for både bransjen og privatpersoner. Noen av disse utfordringene er blitt belyst i medi ene og fra politisk hold det siste året. Det er derfor

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

- Hverdagen for lokale sparebanker er tøff, men tror jeg fortsatt på lokal tilstedeværelse og å møte kunden ansikt til ansikt, sier Knut-Arne Kjustad.
Finansfokus 28.02.2020
Tall fra Nets og Vipps AS viser at i januar ble det gjennomført 163,5 millioner kortkjøp, en vekst på 4 prosent i forhold til januar 2019.
Finansfokus 26.02.2020
De største bankene i Sverige, Finland og Danmark samarbeider om å utvikle en helt ny infrastruktur for straksbetaling over landegrensene. Uten Norge. Betalingsplattformen skal stå klar i 2021.
Finansfokus 24.02.2020
Sammen med en kollega åpnet Mona Henjesand i KLP et pensjonskurs for 120 deltakere med å fremføre en selvskrevet sang.
Finansfokus 21.02.2020
Ansatte og tillitsvalgte i Sbanken fortviler over at 25 må gå i finansbedriften. K raftig vekst de siste årene har ikke gitt ønsket effekt på bankens bunnlinje.
Finansfokus 19.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt