AddToAny

- Ekspertene er mer til å stole på enn politikere

- Ekspertene er mer til å stole på enn politikere
Elin Ørjasæter mener vårens hytteforbud var fullstendig disproporsjonalt. I sommer skal hun ta igjen det tapte, på hytta.
I en serie med sommerintervjuer hører vi med sentrale personer i kunnskapssektoren om hvordan sommeren best tilbringes og hva de har lært av koronakrisen. Dosent ved Høyskolen Kristiania Elin Ørjasæter oppsummerer vårens store hendelse med å gi Folkehelseinstituttet mer rett enn regjeringen.

- Hva er det viktigste du har lært av tiden med korona?

- Jeg har jo lært en del om hvordan digitale møter fungerer, i likhet med alle andre. Og så har jeg dessverre lært at det vi trodde var elementære menneskerettigheter, som rett til skolegang for eksempel, tas ganske lett på når folk er redde. Så har jeg også lært at ekspertene er mer til å stole på enn politikere. Regjeringen burde fulgt FHIs råd i større grad enn de har gjort.

- Du har ergret deg over noen av smitteverntiltakene i våres. Hvordan syns du Norge har håndtert koronakrisen så langt, og er det noe du skulle ønske var håndtert annerledes?

- Skolene og barnehagene burde aldri vært stengt ned. Når den feilen først ble gjort, burde de åpnet opp raskere. Hytteforbudet var fullstendig disproporsjonalt i den formen det ble gjennomført. Jusprofessor Hans Petter Graver har forklart dette gang på gang: Tiltak som bryter grunnlovfestede rettigheter må som et minstemål være proporsjonale. Det var ikke disse tiltakene. Sist men ikke minst: At gamle i livets siste fase ikke fikk besøk av sine nærmeste, var så brutalt at det umulig var moralsk riktig, sett i ettertid.

Denne sommeren er definitivt til for å ta igjen det tapte.

- Hva tror du blir den største endringen vi vil merke til høsten på grunn av korona?

- Arbeidsledigheten vil være større enn vi har vært vant med de siste årene. Den økonomiske usikkerheten rammer flere, og den vil ramme svært ulikt i ulike lag av folket. For dem med trygge jobber vil det bli en større bruk av hjemmekontor og bedre bruk av digitale møte-verktøy.

- Er sommeren til for å ta igjen det tapte eller hente seg inn?

- Denne sommeren er definitivt til for å ta igjen det tapte. Det blir ingen rene ferieuker og mye jobbing, men på hytta og i mitt eget tempo, uten møter.

- Det blir vel neppe Alicante i år. Hvilken destinasjon i Norge vil du anbefale til andre?

- Jeg har allerede skrevet en artikkel om Vardø i Nettavisen. Der finnes unike kunstprosjekter, et rikt fugleliv og en rå historie. Det er bare å google ordene Steilneset, streetart Vardø, Hornøya og hekseprosesser Vardø, så skjønner du hva jeg mener.

- Hva har vært det viktigste gjennomslaget i for deg så langt i år?

- Haha, jeg har ikke fått gjennomslag for noenting! Men saken min om Vardø fikk 200.000 lesere, så om ikke annet så har jeg kanskje fått noen til å reise dit i sommer.

- Har du en bok, TV-serie eller film å anbefale til sommerferien?

- Ja, Stig Frølands bok om infeksjoner i menneskehetens historie. Den heter Kampen mellom mennesket og mikrobene og kom ut i vår.

- Hvilket forskningsspørsmål skulle du ønske at noen fant svar på?

Oj! Det var litt av et spørsmål. Jeg velger «Hvilken effekt vil innføring av borgerlønn gi på sysselsettingen?»

- Hvis du var forsknings- og høyere utdanningsminister, hva er det første du ville tatt tak i?

- Akkurat det aner jeg ikke. Jeg har begrenset kunnskap om sektoren, til tross for at jeg jobber der. Som kommentator har jeg dekket arbeidslivet, ikke forskning- og høyere utdanning.

Image-text:

- At gamle i livets siste fase ikke fikk besøk av sine nærmeste, var så brutalt at det umulig var moralsk riktig, sett i ettertid, sier Elin Ørjasæter. Foto: Frida Marie Grande

Extra-info:

Sommerintervjuet:

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Nokre av musea har hatt dobbelt så mange nordmenn på besøk i sommar. Men fleire store museum i byane har dramatisk nedgang i besøkstalet.
Forskerforum 07.08.2020
NHH er rammet av et større internasjonalt datainnbrudd og ber ansatte og studenter om å endre passord, skriver Dagens Næringsliv.
Forskerforum 06.08.2020
I løpet av august vil regjeringen vurdere å åpne for innreise fra flere land utenfor EU/EØS-området, men allerede kan gjesteforskere passere grensen.
Forskerforum 05.08.2020
Vil du være med og lede fremtidens NTNU?
Forskerforum 04.08.2020
Legg ned Forskningsrådet og stol på akademikernes dugnadsånd, sier sosiolog Aksel Tjora.
Forskerforum 31.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt