AddToAny

- Eirik Jensen har utnyttet mange og lurt enda flere

- Eirik Jensen har utnyttet mange og lurt enda flere
Politiinspektør Einar Aas, Eirik Jensens sjef og en av de mest sentrale aktørene i saken, har aldri fortalt hele sin historie offentlig. Før nå.
En gang i 2003 eller 2004 - han husker ikke nøyaktig når - ble kriminalsjefen i Asker og Bærum politidistrikt kontaktet av mannskaper fra spanings- og etterretningsseksjonen som ville ha et ord med sjefen.

Han visste det ikke da, men samtalen som fulgte skulle bli starten på en sak som har fulgt Einar Aas siden den gang.

Mannskapene hadde urovekkende informasjon å komme med.

- De sa at det trolig er en «møkkete» polititjenestemann i Oslo. Navnet ble nevnt, forteller Aas.

Tjenestemannen de snakket om var Eirik Jensen.

- Da visste jeg egentlig ikke hvem han var. Men jeg sa til gutta at dette er så alvorlig at jeg er nødt til å snakke med politimesteren om dette.

Kort tid etterpå delte Aas informasjonen han hadde fått med politimester Torodd Veiding i Asker og Bærum politidistrikt.

- Min tilnærming var at jeg mente det måtte tas et møte med politimester Anstein Gjengedal i Oslo for å ta opp problematikken, sier Aas.

Etter at han sa ifra, ble det stille. Ingenting skjedde. Ikke enda.

Et ensomt løp

Politiforum møter Einar Aas på en stille kafé i Oslo sentrum. Den nå 61 år gamle politiinspektøren har hatt det som etter hvert ble kjent som Eirik Jensen-saken hengende over seg siden han var i midten av 40-åra.

Det har gått 11 år siden Aas ble Jensens sjef som leder for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet i 2009. Det er snart sju år siden Jensen ble pågrepet og senere tiltalt for grov narkotikakriminalitet og korrupsjon.

I to rettsinstanser - både i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett - ble Jensen kjent skyldig og dømt til 21 års fengsel. Nå har Høyesterett satt endelig punktum.

- Jeg må si at jeg er ganske trett av denne saken. For meg har den pågått i nesten 20 år. I første runde i retten var jeg nok svært opplagt, men senere rettssaker opplevdes mer utmattende, sier Aas i dag.

Jeg våger påstanden om at dersom ikke jeg hadde kommet inn i Oslo-politiet, så hadde det ikke blitt noen Eirik-Jensen sak.

Politiinspektøren, en av de mest sentrale aktørene i Eirik Jensen-saken, har aldri fortalt sin historie offentlig før nå.

- Jeg våger påstanden om at dersom ikke jeg hadde kommet inn i Oslo-politiet, så hadde det ikke blitt noen Eirik-Jensen sak. Det hadde heller ikke blitt noen Cappelen-sak, sier Aas.

Han lar den videre forklaringen henge i lufta.

- Men det er klart at det hadde vært enklere å bare sitte stille og ikke gjøre noe. Det har vært et ensomt løp. Jeg visste da dette startet at her kom jeg til å bli stående alene. Men jeg hadde ikke trodd at det kom til å bli så ensomt som det ble.

Telefonen fra Trondheim

Våren 2009 forlot Einar Aas stillingen som kriminalsjef i lille Asker og Bærum politidistrikt, hvor han var leder for kriminalavdelingens rundt 50 ansatte. Som nytilsatt leder for Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet hadde han oppimot 300 årsverk under seg - omtrent like mange ansatte som i hele Asker og Bærum politidistrikt til sammen.

- Det var en voldsom organisasjon som håndterte den råeste av den råe kriminaliteten; en seksjon med stor kraft og et selvstendig ansvar for bekjempelse av organisert kriminalitet. Jeg fikk litt bakoversveis av volumet, kompleksiteten og tempoet. Det var en stor overgang. De første månedene handlet om å stå opp, sykle på jobb og dra hjem og legge seg. Det var hektisk, forteller Aas.

Han vil ikke si noe om prosessen som førte til at han endte opp i stillingen. Etter det Politiforum erfarer var han sterkt ønsket som ny sjef da forgjengeren Iver Stensrud skulle trappe ned.

- Det var en opplevelse bare å komme inn dit. Velkomsten var veldig bra, sier Aas.

Han opplevde raskt at han hadde kommet inn i et kompetent miljø med dedikerte medarbeidere i alle funksjoner.

Ingen ønsket å bli tatt med buksene nede for å ikke ha fulgt gjeldende retningslinjer.

- Det var en seksjon hvor man var opptatt av å jobbe i henhold til regelverket. Det satt veldig i organisasjonen at det de gjorde skulle kunne etterprøves i retten. Det var selvfølgelig forbedringspotensial på enkelte områder, noe som ikke er til å unngå i en så stor organisasjon. Men ingen ønsket å bli tatt med buksene nede for å ikke ha fulgt gjeldende retningslinjer, forteller Aas.

I en seksjon som jobber tett opp mot organiserte kriminelle, tar den enkelte tjenestemann og leder en stor risiko på vegne av politiet.

- Du vet mye. Dilemmaet er å gjøre en rett vurdering av hva du skal ta tak i og hva skal du lar ligge. Ofte må det tas beslutninger på relativt tynt grunnlag. Det innebærer å ta litt risiko. Som leder må du ta en avgjørelse selv når du står overfor et dilemma. Du kan ikke bare delegere, hverken opp eller ned.

Aas hadde ikke vært lenge i stillingen før han måtte ta stilling til det første av flere dilemmaer knyttet til Eirik Jensen.

Han hadde etter eget sigende «så vidt satt seg» i sjefsstolen da han fikk en telefon fra en politiførstebetjent i Trondheim, som varslet Aas om at hadde «har en kjeltring i egne rekker».

Eirik Jensen.

Tre bekymringsmeldinger

Samtalen med kollegaen fra Trondheim varer ikke lenge. Aas inviterte ikke til noen lengre prat om sin underordnede.

- Jeg sa at «da vet du mer enn jeg vet». Som sjef må du være profesjonell. Selv om jeg mange år tidligere hadde varslet min daværende politimester om å ta opp Eirik Jensen med Gjengedal, kunne jeg ikke bare kaste meg på noe sånt. Det er lett for kriminelle å spre rykter og komme med beskyldninger for å sette ut sentrale politifolk. Kanskje med den hensikt å lamme en etterforskning. Slikt kan fort ende i en skandale, sier Aas.

Overfor politikollegaen i Trøndelag sa Aas at han noterte seg utsagnet.

På denne tiden besto seksjon for organisert kriminalitet i Oslo av åtte avsnitt, hvorav Eirik Jensen var avsnittsleder for analyseavsnittet.

- Han så på dette avsnittet som «dødens dal», sier Aas.

Jensen var tidligere leder for avsnittet for spesielle operasjoner (SO), men hadde mot sin vilje blitt flyttet over til analyseavsnittet før Einar Aas kom til Oslo-politiet.

- Så sluttet plutselig vedkommende som var ansatt som midlertidig leder for SO. Da kom Jensen inn til meg og sa at han ville tilbake til SO. Jeg hadde ikke noen gode grunner til å si at han ikke kunne det, for han var tross at ansatt i den stillingen, forteller Aas.

Slik gikk det til at Jensen i september 2009 returnerte til stillingen som avsnittsleder på SO. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- En talsmann for samtlige politiførstebetjenter på SO kom inn til meg med et skriv, hvor de sa at de ikke ønsket Eirik J

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt