AddToAny

Egenandelsordningen hindrer noen pasienter i å oppsøke og å få nødvendig helsehjelp

Etter at Kristoffer døde oppdaget moren en rekke ubetalte regninger, purringer, inkassovarsler og rettslige fordringer som sønnen hadde lagt i en stor boks.
«Kristoffer» var en ung mann som valgte å ta sitt eget liv.

En av årsakene var dårlig betalingsevne og mange inkassokrav. En stor del av kravene kom fra helsetjenesten som skulle hjelpe Kristoffer med både fysiske og psykiske helseplager.

- Hvordan er det mulig?

Moren til Kristoffer sendte bekymringsmelding til Undersøkelseskommisjonen for helsetjenesten (Ukom), hvor hun blant annet stilte spørsmål ved hvordan det kunne være mulig at den samme tjenesten som skulle hjelpe sønnen hennes med diabetes, depresjon og selvmordstanker, selv bidro til at han fikk det verre.

Kristoffers historie er bakgrunnen til at Ukom bestemte å se nærmere på om helsehjelpen til pasienter med betalingsvansker truer pasientsikkerheten. I dag la Ukom frem sin rapport, og svaret på spørsmålet er bekreftende.

Fant en stor boks med inkassokrav

Blant ubetalte regninger, purringer, inkassovarsler og rettslige fordringer som Kristoffer hadde lagt i en stor boks var gebyrer for timer han ikke hadde møtt opp til

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

For de av oss som jobber med teknologi, gründere og kvinner: Vi må snakke mer om kvinnehelseteknologi. Kvinnehelse er samfunnshelse og bør være et prioritert mål i en ny, nasjonal strategi for e-helse.
Sykepleien 01.10.2022
Ved denne lille klinikken i Oslo kan brukerne kalle seg hva de vil, bare de husker kallenavnet sitt selv. Her kommer mennesker som ikke vil, eller kan få, tjenester gjennom den vanlige helsetjenesten.
Sykepleien 01.10.2022
Behovet for pleie- og omsorgstjenester i hjemmetjenesten i fremtiden knyttes ofte til eldrebølgen. En ny rapport viser at det er pasienter under 50 år som øker mest.
Sykepleien 30.09.2022
Helsedirektoratet vil at sikkerheten for helsepersonell på akuttmottak skal økes. Politi og vektere kan brukes oftere.
Sykepleien 30.09.2022
- Jeg går ikke med på tanken om at man øker rekrutteringen ved å senke krav og kompetanse. Det jo er ikke antall søkere til sykepleierutdanningene som er problemet, skriver Bente H. Pedersen.
Sykepleien 29.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt