En litt hustrig torsdagsformiddag i september var det endelig tid for å høste noen av godsakene barna hadde sådd tidligere i år. Opp fra jorda kom jordskokk og poteter i ulik størrelser og fargerike gulrøtter.
Grønnsakene og frukten som høstes brukes i maten barnehagen serverer, opplyser pedagogisk leder Ada Stuge Evjen.
- Vi er selvforsynt med poteter, jordskokk og urter i deler av året. Og de potetene vi dyrker selv er jo selvfølgelig ekstra gode, sier hun med et smil.
Se video og bildeserie lenger ned i artikkelen.
Respekt for naturen
- Vi har alltid hatt en personalgruppe som har vært opptatt av å være ute i naturen og i hagen. Når man er ute i naturen åpner alle sansene seg og man er veldig til stede, sier barnehagemedarbeider Eldrid Aandahl, som har jobbet i barnehagen i 24 år.
- Vi ønsker å lære barna om hva vi kan gi naturen og hva den kan gi oss, sier hun, og påpeker at alle rammeplanens fagområder kan flettes inn i dyrkingsprosjektet deres.
I den lille barnehagen, som ligger sentralt plassert i Oslo, har det blitt dyrket grønnsaker til eget bruk i seks-syv år. Grønnsakshagen har blitt utvidet gradvis, år for år.
Lista over frukt, grønnsaker, bær og urter som har fått spire og gro i barnehagen dette året er lang.
- Vi har dyrket bringebær, blåbær, hestebønner, rips, solbær, oregano, stevia, sitronmelisse, mynte, tomater, gulrøtter, poteter, jordskokk, paprika, gressløk og jordbær, forteller Evjen og Aandahl.
Hentet inspirasjon i København
I fjor søkte barnehagen om å få «grønne midler» fra Bydel Alna, penger som skal gå til å støtt