Elisabeth Strøm
- Det er helt fantastisk å få midler til et slikt prosjekt. Jeg klyper meg fortsatt i armen, sier prosjektleder Annechen Bahr Bugge, forsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet.
Prosjektet har fått navnet FoodLessons: Culinary Heritage as a Resource in Developing «Food Nation Norway 2030». Ideen fikk Bugge da hun jobbet med sin siste bok «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere». Boka beskriver mat og spisevaner her i landet fra 1500-tallet og fram til vår tid.
- Vi har en utrolig spennende og rik mathistorie. I arbeidet med boka ble jeg veldig fascinert av hvordan våre formødre laget mat. De brukte hele dyret og kastet ingenting. De utviklet også ulike teknikker og metoder for å få maten og råvarene til å holde seg. Snakk om innovasjon og bærekraft, sier hun.
Underutnyttet og underkommunisert
Regjeringen er i ferd med å utforme en strategi for å konkretisere og videreutvikle Norge som en matnasjon i løpet av dette tiåret. Visjonen er utformet slik: «I 2030 er mat en kilde til matglede, stolthet og fellesskap i hele befolkningen, og er et synlig element i