AddToAny

Dypdykk i vår kulinariske arv

Dypdykk i vår kulinariske arv
Norges Forskningsråd har gitt støtte til et prosjekt som skal løfte fram og gi nytt liv til vår kulinariske arv for på den måten bygge «Matnasjonen Norge 2030».
- Forhåpentligvis kan dette være med på å øke interessen og rekrutteringen til alle yrkene i hele verdikjeden, sier prosjektleder Annechen Bahr Bugge.

Elisabeth Strøm

- Det er helt fantastisk å få midler til et slikt prosjekt. Jeg klyper meg fortsatt i armen, sier prosjektleder Annechen Bahr Bugge, forsker ved forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet.

Prosjektet har fått navnet FoodLessons: Culinary Heritage as a Resource in Developing «Food Nation Norway 2030». Ideen fikk Bugge da hun jobbet med sin siste bok «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere». Boka beskriver mat og spisevaner her i landet fra 1500-tallet og fram til vår tid.

- Vi har en utrolig spennende og rik mathistorie. I arbeidet med boka ble jeg veldig fascinert av hvordan våre formødre laget mat. De brukte hele dyret og kastet ingenting. De utviklet også ulike teknikker og metoder for å få maten og råvarene til å holde seg. Snakk om innovasjon og bærekraft, sier hun.

Underutnyttet og underkommunisert

Regjeringen er i ferd med å utforme en strategi for å konkretisere og videreutvikle Norge som en matnasjon i løpet av dette tiåret. Visjonen er utformet slik: «I 2030 er mat en kilde til matglede, stolthet og fellesskap i hele befolkningen, og er et synlig element i

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt