AddToAny

Dommeren skrev selv sak i Bladet Vesterålen fra fotballkampen han dømte

Dommeren skrev selv sak i Bladet Vesterålen fra fotballkampen han dømte
- Har skjedd en åpenbar glipp, sier redaktør. «Kampens store øyeblikk var da dommer Bengt Are Pettersen dømte straffe til Moutaz Ali Alzubi etter at en Svolvær-spiller, etter Pettersens syn ble holdt».
Det skriver Bengt Are Pettersen selv i det som ser ut som en helt vanlig sportssak i Bladet Vesterålen. Men saken Moutaz viste stor fair play-ånd er altså fra en fotballkamp Pettersen selv dømte. Saken var publisert i papiravisa og på blv.no, men på nett ble byline senere endret til «Innsendt».

Slik så saken ut på blv.no Foto: Skjermdump / tipser

Ba om endret byline

- Det var jeg som ba dem om å endre byline, sier Pettersen til Journalisten.

Han forteller at han ofte sender inn saker til avisa, men bare tar betalt for det når han selv ikke dømmer kampene. I dette tilfellet sendte han inn saken fordi han syntes det var en god historie.

- Men jeg syns ikke det blir riktig at min byline blir stående når det er jeg som har dømt kampen.

Vær varsom-plakaten er tydelig på at redaksjonelle medarbeidere skal «unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet», som det står i punkt 2.2, og vise «åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet», som det står i 2.3.

- Åpenbar glipp

Redaktør Morten Berg-Hansen i Bladet Vesterålen legger seg flat, og ser at denne saken ikke skulle vært publisert som en nyhetssak, i hvert fall ikke med «innsendt» som byline.

- I den grad vi skal ta inn en slik sak skal vi i hvert fall opplyse om hvem som har skrevet den. Det er en åpenbar glipp at det ikke er gjort, sier han til Journalisten.

- Kan en journalist være objektiv når han skriver en sak fra en kamp han selv har dømt?

- Nei.

- Skjer dette ofte i Bladet Vesterålen?

- Det håper jeg ikke! Jeg fører ingen statistikk over det, men tror jeg kan si at det ikke skjer ofte.

Berg-Hansen tror noen på vakt har hatt litt hastverk, og dermed publisert saken uten å tenke seg om. Selv har han vært litt til og fra i det siste, forteller han, men han var redaktør også for den utgaven. Han mener de kunne tatt historien med i avisa, hvis den var tydelig merket og i en annen form enn her, for eksempel som et leserbrev eller liknende.

- Dette er en kamp vi vanligvis ikke ville reist på, men vi kunne også laget en sak i ettertid, og brukt dommeren som kilde i saken.

Har du sett liknende saker i andre medier? Tips Journalisten på [email protected]

Image-text:

Redaktør Morten Berg-Hansen i Bladet Vesterålen. Foto: Kristine Lindebø

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Amedia-direktør Kristina Fritsvold Nilsen har ikke glemt gamle kunster.
article_web Journalisten 20.05.2019
Ber om ny og oppdatert ytringsfrihetskommisjon. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gjennomgå ytringsfriheten og kartlegge hvordan store selskap styrer offentligheten. Det skriver han i en kronikk i Klassekampen.
article_web Journalisten 20.05.2019
Sitter på flyplassen for å deporteres.
article_web Journalisten 19.05.2019
Skal ha forsøkt på å påvirke valgutfall i en rekke land. Facebook har avdekket et israelsk forsøk på å påvirke valgutfall i en rekke land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
article_web Journalisten 18.05.2019
Myreze skal hjelpe Al Jazeera-utfordrer. Den nest største nyhetskanalen i den arabiske verden skal få ny visuell profil, og bergensselskapet Myreze har fått i oppdrag å hjelpe dem.
article_web Journalisten 18.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt