AddToAny

Disse spørsmålene må statsråd Ola Borten Moe svare på om Forskningsråd-krisen

KOMMENTAR: Når skadepotensialet er stort, må man trå varsomt. Ola Borten Moe kjørte bånn gass inn i glassbutikken.
Se for deg at du trer inn i en glassbutikk. Dyre glass og vaser på høye hyller. Lar du el-sparkesykkelen stå igjen utenfor eller dundrer du inn i full fart i håp om at det skal gå bra? For ikke å snakke om diesel-bilen: La den for all del stå parkert utenfor!

Se så for deg at det vi snakker om ikke er en glassbutikk, men et finstemt maskineri av tildelinger til forskning. Vanskelig å forestille seg rent fysisk så klart. For å være ærlig er det overhodet vanskelig å forestille seg uten å sovne. Men poenget er at det ikke skal så mye vasing til rundt mellom hyllene før det ramler sammen.

Ødeleggende konsekvenser

Norsk forskning er, dessverre kan enkelte innvende, avhengig av Forskningsrådet. Grunnen til det er at staten kanaliserer rundt 11 milliarder kroner i året til forskning gjennom Forskningsrådet.

Og det går ikke til hva som helst, som man kan få inntrykk av i kommentarfeltene på Facebook. «Det må jo ryddes i tildelingene. Gud og hvermann får jo støtte til de merkeligste forskningsprosjekter» og «Forskningsrådet har i årevis delt ut midler i øst og vest uten kontroll på midlene de har til rådighet» er blant påstandene jeg har lest den siste tiden.

Jeg forstår at det kan virke sånn, men det er nok ikke helt riktig. Det Forskningsrådet gjør for det norske samfunnet er å finne ut av hvilke forskningsprosjekter skal få et ekstra puff. Hva er de aller beste forskningsmiljøene, de aller beste ideene, hva er det samfunnet trenger aller mest at det forskes på?

Av alle søknadene Forskningsrådet får hvert år blir over 60 prosent vurdert til å være så gode at de burde få støtte. Kun 11-12 prosent får støtte. Vi kunne brukt flere titalls milliarder mer på forskning uten at det hadde vært delt ut til tilfeldige eller «de merkeligste» prosjekter. Fortsatt kun de beste.

Da forsknings- og høyere utdanningsminister

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Lenge har kvinner levd mye lenger enn menn her i landet. Nå er menn i ferd med å ta igjen kvinnene.
forskning.no 05.07.2022
Russlands nasjonalforsamling skal utrede skroting av delelinjeavtalen med Norge. Det bør ikke tolkes om en tom trussel, mener Nupi-forsker Julie Wilhelmsen.
forskning.no 05.07.2022
Ung.forskning.no hører med en zoolog Se for deg at du har en murvegg framfor deg. Du vil klatre opp. Det er ganske vanskelig oppgave, selv med hender og føtter til å gripe og ta sats med. En slange har ingen av delene.
forskning.no 05.07.2022
Fire matematikere, inkludert en kvinne fra Ukraina, er tildelt Fields-medaljen fra Den internasjonale matematikkunionen.
forskning.no 05.07.2022
Flere av oss er på vårt første tokt med FF «Kronprins Haakon», det fire år gamle skipet som er et av verdens mest avanserte og isgående forskningsfartøy. Det er nytt og spennende. Vi arbeider nå nord og øst av Svalbard.
forskning.no 05.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt