AddToAny

Disse fortrinnene gjør Norge til en maritim supermakt

Disse fortrinnene gjør Norge til en maritim supermakt
En dag i 1980 er Idar Ulstein på vei hjem fra et salgsmøte. Et Braathen SAFE-fly står på rullebanen. Idar Ulstein ser på nesehjulet og får en idé til ny skipsteknologi. En oppsvingbar propell.
ULSTEINVIK: Norske sjøfolk, mekanikere, fiskere, skipsredere og ingeniører har satt dype og varige merker etter seg. Vårt lille land er for lengst blitt en supermakt når det kommer til maritim industri.

Av moderne skipstyper som pløyer de syv hav, er det så å si bare containerskip som ikke er funnet opp, utviklet eller kraftig forbedret av norske rederier, verftsingeniører og andre fra den maritime klyngen.

Ulstein-konsernet er ett av mange arnesteder for kreativitet i det som er kjent som Sunnmørsklyngen.

Idar Ulstein satte spor etter seg. I dag sitter datteren Gunvor og sønnen Tore Ulstein og forvalter den maritime arven deres far Idar og hans forgjengere grunnla. Fra et lite verksted for fiskebåter i Ulsteinvik i 1917 til et stort internasjonalt konsern i 1999, til et verft igjen etter et salg til Vickers og etter hvert Rolls-Royce.

Tore Ulstein filosoferer. Hvordan har det seg at Ulstein og veldig mange norske bedrifter i den maritime næringen har overlevd og til og med blomstret de siste 50 årene? På begynnelsen av 70-tallet ble Norge en oljenasjon, mens tradisjonell skipsbygging ble mindre etter Suez-krisen i 1973.

- Man overvurderer endringer i det korte bildet, og undervurderer endringer

Les mer

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Halvlederprodusenter kjemper en hard kamp for å følge Moores lov. Nå viser det seg at de nye, små halvlederne med transistorer ned til fem nanometer brytes ned raskere, noe som både forringer kvaliteten og levetiden til de integrerte kretsene.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020
Da kommunalministeren nylig la frem stortingsmelding om innovasjon i offentlig sektor, påpekte han at: «I årene fremover blir vi færre yrkesaktive per pensjonist, oljeinntektene vil falle, og vi skal nå bærekraftsmålene.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020
Sand er ikke sand og sand fra Sahara er til liten nytte. I fjellandet Norge kan det virke som om vi har glemt at sand og pukk ikke er fornybare ressurser. Milliard-verdier kan falle i grus.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020
Konseptet har blitt betydelig dyrere siden 2016. Konseptet Salmon Zero er et helt lukket oppdrettsanlegg med resirkulering av produksjonsvann. Merdene skal bygges i betong og ligge i sjøen, og vannresirkuleringen skal i hovedsak foregå på land.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020
Blir lik SUV-utgaven, men designet er langt mer sporty. Audi viser frem et nytt elektrisk konsept, E-Tron Q4 Sportback. Nykommeren er en variant av den allerede lanserte Q4 E-Tron, en liten SUV som ble vist frem i mars i fjor.
Teknisk Ukeblad 07.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt