AddToAny

Direktører styrer universitetene under koronakrisen

Direktørene styrer universitetene under koronakrisen
Flere rektorer har trådt til side og ikke deltatt i sentrale beredskapsutvalg under koronakrisen. Referatene fra beredskapsmøtene er hemmelige. Nå møter organiseringen kritikk.
Hvem leder universiteter og høgskoler når det er krise, og hvem tar beslutningene om stenging og hvordan universiteter og høgskoler håndterer sitt samfunnsoppdrag, sine ansatte og sine studenter?

Khrono har spurt en rekke universiteter og høgskoler,og finner ulik praksis.

Noen steder sitter rektor helt tett på prosessen og den daglige ledelsen. Andre steder blir hen orientert, og i en tredje modell sitter rektor i strategisk beredskapsledelse, og er med på alle de største beslutningene.

Mens det normale på de fleste universitetene er at rektor ikke er medlem av beredskapsutvalget når det settes stab, som det blir kalt, er det vanlig på de statlige høgskolene at rektor er med i beredskapsgruppen.

Både på Høgskulen på Vestlandet, Høgskulen i Volda, Høgskolen i Innlandet og Høgskolen i Østfold har rektor sittet i beredskapsgruppen, og rektor har vært hands on på alle avgjørelser.

I koronasituasjonen har også flere universiteter tatt inn rektor i en mer eller mindre aktiv rolle i beredskapsutvalget.

OsloMet: Rektor på sidelinjen

Fredag 15. mai avviklet OsloMet den ekstraordinære beredskapsorganiseringen i forbindelse med koronasituasjonen. Da hadde en beredskapsgruppe ledet av direktør for digitalisering og infrastruktur og fungerene organisasjons- og virksomhetsdirektør, Asbjørn Seim, hatt ansvar for den sentrale beredskapshåndteringen ved universitetet i to og en halv måned. Med seg i beredskapsgruppen hadde Seim avdelingsdirektørene HR, Samfunnskontakt og Utdanning (henholdsvis Geir Haugstveit, Sverre Molandsveen, Marianne Brattland, og seksjonssjef eiendom, Marianne Lidøy).

I tillegg deltok avdelingsdirektør for IT, men ikke som fast medlem. Beredskapsledelsen hadde også tilknyttet stabsressurser (loggfører og tavlefører). Og det var tilknyttet en kriskommunikasjonsstab, som fulgte opp formidlingsbehovet i forbindelse med beredskapsledelsens ulike beslutninger. Viserektor for forskning var Seims stedfortredende.

OsloMet bestemte seg blant annet for å stenge adgangskortene til alle ansatte som del av tiltakene for å hindre smittespredning. Rektor ved OsloMet og universitetets faglige leder, Curt Rice, var informert - men tok ikke del i avgjørelsen, da han delegerte ansvaret til direktøren.

Både denne og andre sentrale beslutninger om tiltak i koronakrisen, ble tatt av beredskapsgruppen, ledet av direktør Seim.

Rice, universitetets faglige leder, var ikke til stede i noen av møtene i beredskapsgruppen.

- Et symptom

Ansattrepresentant i universitetsstyret ved OsloMet, Einar Braathen, er kritisk til beredskapsorganiseringen ved institusjonen. Han mener at rektor, som øverste faglige leder og ikke minst de valgte organene, burde ha blitt involvert.

- Ja, det dreier seg om en unntakstilstand, men det betyr ikke at det er riktig å kansellere alle demokratiske spilleregler og offentlighetsprinsipper. Dessverre er dette et symptom på hvor lite viktig universitetsdemokratiet blir sett på her, og hvor lett det er å sette det til side, sier Braathen, som flere ganger har uttrykt seg kritisk om demokratisk underskudd ved OsloMet.

OsloMet skiller seg ut blant universitetene, både med en sentralisert kriseledelse der rektor har stått på sidelinjen når store beslutninger er blitt tatt.

Ved Universitetet i Be

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt