AddToAny

Dette vil det koste å redusere utslippet av nitrogen til havet. Innbyggerne kan få prissjokk

Rundt 50 kommuner rundt Oslofjorden vil få krav om å rense nitrogen fra avløpsvannet. Regningen går til innbyggerne.
Innen fire år skal Fuglevik renseanlegg ved Moss rense minst 70 prosent av nitrogenet fra avløpsvannet. Det avgjorde Miljødirektoratet i juni i år, da de valgte å opprettholde et krav fra Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Det er første gang et slikt krav er stilt til et renseanlegg i Ytre Oslofjord. Det på tross av at fjorden i flere tiår har vært i en økologisk krisetilstand, og at metoden for å redde den, har vært kjent minst like lenge.

Har visst om det i flere tiår: Derfor kveles livet i Oslofjorden

- Spennende

Det er det interkommunale selskapet Movar som drifter renseanlegget ved Fuglevik. Rensing av nitrogen krever ett eller flere bassenger, hvor en biologisk prosess får nitrogen til å flyte opp til overflaten.

Tillitsvalgt for Fagforbundet på Movars renseanlegg, Herman Halvorsrød, ser framover til å sette i gang med renseprosessen.

- Det blir litt mer håndtering og flere ansatte, så jeg er positiv med tanke på faget mitt. Jeg synes det er spennende med ny teknologi, sier han.

Fra før har de kjemisk og mekanisk rensing. Nå kommer også biologi inn i bildet. Halvorsrød håper innbyggerne legger merke til miljøtiltaket.

- Jeg har en oppfatning av at folk vet lite hva som skjer etter at de trekker i dass. Det er ofte høyere gebyrer de legger merke til, ikke at fjorden blir renere, sier han.

Privat

For dyrere vil det bli. Etter prinsippet om selvkost vil innbyggerne i kommunene måtte ta regningen.

Miljødirektoratet skriver i en epost til Fagbladet at nitrogenrensing ved renseanlegget i Moss kunne føre til en økning på vann- og avløpsgebyret per husstand på 1017 kroner per år. Det skal være Movar selv som har estimert beløpet.

- Som vi beskriver i vår klagesaksavgjørelse, mener vi at en slik kostnadsøkning ikke er urimelig, sett i lys av hvilken tilstand Oslofjorden er i og kan komme i om vi ikke iverksetter tiltak, skriver Rita Vigdis Hansen, sjefingeniør i seksjon for havforvaltning og marine næringer.

Ikke et problemområde

Da Movar i 2020 la planer om å oppgradere renseanlegget ved Fuglevik ved Moss, søkte de Statsforvalteren om ny utslippstillatelse.

Svaret, som kom i 2021, inneholdt et krav om å rense minst 70 prosent av nitrogenet fra avløpsvannet. Det kom bardus på Movars administrerende direktør Johnny Sundby. I en epost til Fagbladet skriver han:

- Bakgrunnen for vår søknad, som ikke inneholdt rensekrav på nitrogen, var kunnskapen om tilstanden i resipienten som Fagrådet for Ytre Oslofjord har overvåket i cirka 20 år. Den viser god økologisk tilstand, også på nitrogen.

Resipienten Sundby viser til er havområdet utenfor Moss og Larkollen. Han viser til at Norsk inst

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Fagforbundets leder Mette Nord mener myndighetene skal være svært varsomme med å stanse en streik med tvungen lønnsnemnd. Samtidig minner hun om at barn har en lovfestet rett til utdanning.
Fagbladet 28.09.2022
På Uranienborg i Oslo gir de alt for at arbeidsdagen skal være så god at ingen trenger å være borte. Dette er prosjektet «En god dag på jobb».
Fagbladet 28.09.2022
Regjeringen vil hente inn 33 milliarder kroner fra vind, laks og vannkraft.
Fagbladet 28.09.2022
Lærerne må avslutte streiken på grunn av alvorlige samfunnsmessige konsekvenser.
Fagbladet 28.09.2022
Jobber du ufrivillig deltid? Snart blir det svært vanskelig for arbeidsgiverne å spekulere i små stillingsbrøker, hevder Trine Lise Sundnes (Ap).
Fagbladet 27.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt