Bondebladet
07.12.2021
Mer ost, yoghurt og korn og kanskje litt mindre kjøtt. Det er hva nordmenn puttet i munnen i 2020, ifølge Helsedirektoratets rapport om norsk kosthold.
Rapporten tar mål av seg å følge utviklingen i kostholdet, og om folk følger myndighetenes råd for å spise sunt. Men tallene bærer preg av at fjoråret langt fra var noe normalår. Nedstengingen gjorde at folk knapt spiste ute på restaurant, kafé eller i kantina. Og grensehandelen stoppet opp.
Les mer- Tallene fra 2020 er spennende fordi vi for første gang får sett på det totale forbruket i Norge nesten uten grensehandel og utenlandsreiser, og med mange måltider tilberedt og inntatt innenfor husets fire vegger, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.
- Men det gjør også at det er litt vanskeligere å sammenligne med 2019 fordi estimater for grensehandel er usikre, fortsetter hun.
Tallene i rapporten baserer seg på hvor mye mat som ble importert og produsert her i landet. Dette kalles engrosforbruk. Så er tallene d