AddToAny

Dette mener Eat vi skal spise

Dette mener Eat vi skal spise
14 gram rødt kjøtt, inkludert svin. Det er det vi bør begrense oss til om dagen av hensyn til både jordas og vår helse, ifølge Eat. Walter Willett Lars Petter Bartnes

Hvordan kan vi fø ti milliarder mennesker i 2050 på en både sunn og bærekraftig måte, som jorda vår tåler?

Det er problemstillingen organisasjonen Eat og 37 eksperter innenfor helse, ernæring, bærekraft, matsystemer, økonomi og politisk styring har jobbet med i nesten tre år.

Svaret deres kom i forrige uke i rapporten «Food in the Anthropocene: the EAT - Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems». Rapporten ble også publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Mindre animalsk, mer plantebasert

Vi skal spise langt mindre kjøtt, ifølge rapporten. De anbefaler 7 gram storfe eller lam, 7 gram svin og 29 gram fjørfekjøtt.

Ifølge Kjøttets tilstand spiste nordmenn til sammenligning 146 gram (rått, ikke spiseklart) kjøtt per dag i snitt i 2017. Under en femtedel av dette var fra fjørfe.

Vi bør videre spise 28 gram fisk og 13 gram egg. Det tilsvarer halvannet egg i uka.

Melk og melkeprodukter skal vi ha 250 gram av om dagen. Smør har derimot fått sin egen linje i oversikten, med rett og slett null gram.

Vi skal redusere forbruket av grønnsaker med stivelse, som poteter.

I stedet skal større deler av kaloriinntaket vårt komme fra fullkorn og knollvekster. Forbruket av nøtter, frukt, grønnsaker og belgvekster skal fordobles på verdensbasis.

Ifølge rapporten kan det å følge kostholdet deres forhindre 11 millioner for tidlige dødsfall per år, i tillegg til at dietten holder seg innenfor planetens tålegrenser når det gjelder bruk av a

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

I Tines innspill til jordbruksforhandlingene ber de om 40 øre i økt målpris og 137-167 øre i økt utbetaling per liter til melkebonden.
Bondebladet 21.03.2024
For en knapp måneds tid siden sprakk nyheten om at valgkomiteen ville kaste Petter Harald Kimo som leder, og foreslo at han skulle erstattes av Camilla Strøm Johansen fra Nærøysund.
Bondebladet 21.03.2024
Eryk Oskar Swiergon (28) fra Lier er ansatt som ny generalsekretær i Norges Bygdeungdomslag (NBU). Swiergon overtar rollen etter Andrine Snopestad fra og med mai i år.
Bondebladet 21.03.2024
Å flytte markedsreguleringen til Norsk melkeråvare vil være å påføre bonden flere kostnader, mener Tine-direktør Gunnar Dalen.
Bondebladet 21.03.2024
Gråkjær i Danmark har vunnet oppdraget med å bygge et 33 000 m2 stort anlegg til svineproduksjon, med kapasitet til drøyt 50 000 slaktegriser årlig.
Bondebladet 21.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt