Hvordan kan vi fø ti milliarder mennesker i 2050 på en både sunn og bærekraftig måte, som jorda vår tåler?
Det er problemstillingen organisasjonen Eat og 37 eksperter innenfor helse, ernæring, bærekraft, matsystemer, økonomi og politisk styring har jobbet med i nesten tre år.
Svaret deres kom i forrige uke i rapporten «Food in the Anthropocene: the EAT - Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems». Rapporten ble også publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.
Mindre animalsk, mer plantebasertVi skal spise langt mindre kjøtt, ifølge rapporten. De anbefaler 7 gram storfe eller lam, 7 gram svin og 29 gram fjørfekjøtt.
Ifølge Kjøttets tilstand spiste nordmenn til sammenligning 146 gram (rått, ikke spiseklart) kjøtt per dag i snitt i 2017. Under en femtedel av dette var fra fjørfe.
Vi bør videre spise 28 gram fisk og 13 gram egg. Det tilsvarer halvannet egg i uka.
Melk og melkeprodukter skal vi ha 250 gram av om dagen. Smør har derimot fått sin egen linje i oversikten, med rett og slett null gram.
Vi skal redusere forbruket av grønnsaker med stivelse, som poteter.
I stedet skal større deler av kaloriinntaket vårt komme fra fullkorn og knollvekster. Forbruket av nøtter, frukt, grønnsaker og belgvekster skal fordobles på verdensbasis.
Ifølge rapporten kan det å følge kostholdet deres forhindre 11 millioner for tidlige dødsfall per år, i tillegg til at dietten holder seg innenfor planetens tålegrenser når det gjelder bruk av a