AddToAny

Dette må du vite om ledervalget i Forskerforbundet

Dette må du vite om ledervalget i Forskerforbundet
Av Jørgen Svarstad. Publisert 15. oktober 2018 Nå skal det velges ny leder i Forskerforbundet. Her er fem spørsmål og svar om valget. Tirsdag og onsdag denne uken møtes rundt 250 tillitsvalgte i Forskerforbundet på Gardermoen.
Da er det møte i Forskerforbundets representantskap, som er forbundets øverste organ. Møtet finner bare sted hvert tredje år. Nå skal delegatene blant annet vedta Forskerforbundets arbeidsprogram og budsjett for de neste tre årene. Og ikke minst skal de velge ny leder og nytt hovedstyre.

Her er fire spørsmål og svar om ledervalget denne uken.

1. Hvem er på valg?

Guro Elisabeth Lind er foreløpig eneste kandidat til å ta over etter avtroppende leder Petter Aaslestad, litteraturprofessoren ved NTNU som har ledet forbundet siden 2012. Den 41-årige kreftforskeren ved Radiumhospitalet har mottatt flere forskningspriser og hatt flere sentrale verv. Blant annet har hun vært leder for Akademiet for yngre forskere og leder for Forskerforbundets lokallag under Radiumhospitalets overgang til helseforetak. Lederen av valgkomiteen Ove Kvammen var over seg av begeistring etter å ha hatt kandidaten til intervju. - Hun tok oss med storm. Vi ble nesten litt overveldet, uttalte han til Forskeforum.

Guro Elisabeth Lind ligger an til å bli ny leder. Foto: Julia Loge

Les Forskerforums intervju med Guro Elisabeth Lind her: - Vi er ikke likestilte, og vi er nødt til å gripe tak i det

Forbundslederen blir leder for hovedstyret, som er Forskerforbundets øverste organ mellom representantskapsmøtene. Som nestleder har valgkomiteen foreslått den erfarne fagforeningskvinnen Kristin Dæhli fra NTNU. I tillegg har de innstilt Ellen Karoline Dahl fra Universitetet i Tromsø (gjenvalg), Sebastian Eiter fra Norsk institutt for bioøkonomi (ny), Brita Haugum fra Ahus (gjenvalg), Kristin Ran Choi Hinna fra Høgskulen på Vestlandet (gjenvalg) og Steinar Vagstad fra Universitetet i Bergen som medlemmer av hovedstyret.

Les mer om kandidatene her.

2. Hva gjør Guro Elisabeth Lind til et utradisjonelt valg?

At en såpass ung og aktiv forsker blir foreslått som leder, er uvanlig. Gjennom hele 2000-tallet har forbundets ledere vært professorer i 60-årene. Dessuten har ikke Forskerforbundet hatt for vane å velge kvinnelige ledere. Det det har bare skjedd én i forbundets historie fra 1955 og til i dag. Førsteamanuensis i kjemi Ruth Kleppe Aakvaag ved Universitetet i Bergen satt som leder fra 1980 til 1984.

3. Hva er oppgaven til lederen og hovedstyret?

Lederen av Forskerforbundet er leder for hovedstyret. Styret skal blant annet følge opp forbundets vedtatte arbeidsprogram og budsjett, og i lønnsforhandlinger er de med på å prioritere Forskerforbundets krav overfor Unio. Styret kommer også med budsjettforslag som representantskapet skal vedta.

Lederen er også forbundets ansikt utad. Han eller hun jobber opp mot politikerne, uttaler seg til mediene og kan være sentral i de sentrale lønnsforhandlingene, slik nåværende leder Petter Aaslestad var forhandlingsleder for Unio stat.

4. Hvordan velges ledelsen i Forskerforbundet?

Valgkomiteen, som er valgt av representantskapsmøtet, jobber lenge med å finne egnede kandidater. I jakten på ny lederkandidat tar de imot innspill fra organisasjonen, drar på ulike arrangementer for å se etter «talenter» og intervjuer kandidater. I forbundets vedtekter står det at i sammensetningen av hovedstyret skal legges vekt på en rimelig kjønnsfordeling og på at ulike landsdeler, institusjoner og stillingskategorier blir representert.

På representantskapsmøtets første dag får alle kandidatene anledning til å presentere seg. Så er det anledning til å lansere alternative kandidater. Hvis et lokallag for eksempel ønsker å få inn en av sine egne i hovedstyret, kan de legge frem en alternativ liste.

Dagen etter stemmer delegatene over kandidatene. Valg av leder og valg av de øvrige hovedstyremedlemmene skjer separat. Nå ligger det også inne et forslag om at nestlederen skal velges separat.

Hvert lokallag har et visst antall stemmer ut fra hvor mange medlemmer de har. De ti største lokallagene har til sammen over halvparten av stemmene. For å bli valgt som leder må man ha minst halvparten av stemmene i salen. For å bli valgt til hovedstyret er det tilstrekkelig med minst halvparten av de som stemmer.

5. Kommer Guro Elisabeth Lind til å bli valgt?

Alt tyder på det. På 2000-tallet har det aldri skjedd at valgkomiteens kandidat ikke har endt opp som leder. Det har ikke engang vært utfordrere til ledervervet på noen av disse representantskapsmøtene. Det nærmeste vi kommer er da Kristian Mollestad ved Universitetet i Oslo i forkant av møtet i 2012 annonserte sitt kandidatur. Men han trakk seg da han ikke fikk støtte fra sitt eget lokallag.

I 1998 hadde valgkomiteen innstilt en ny lederkandidat (Jan Ove Ulstein), men sittende leder Trond Eskeland stilte til gjenvalg og vant. Og i 1996 delte valgkomiteen seg i to og innstilte hver sin lederkandidat. Trond Eskeland, som var kandidaten til komiteens flertall, vant valget.

Det har derimot skjedd ganske ofte at en annen liste enn valgkomiteens har blitt valgt. Ved forrige valg var det mange alternative lister, men ingen samordning mellom forslagsstillerne, og dermed vant valgkomiteens liste klart. I de andre valgene på 2000-tallet har det som regel vært en samordnet liste, med en eller to justeringer fra valgkomiteens liste, som har blitt valgt.

Les mer om møtet i Forskerforbundets representantskap her:

Vil at det skal bli rimeligere å være medlem av Forskerforbundet

Forskerforbundet kan få sin første kvinnelige leder siden 1984

Disse stiller til valg i Forskerforbundet

Guro Lind er et skup for Forskerforbundet

- Hun tok oss med storm. Vi ble nesten litt overveldet

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Stillinger

Se alle stillinger

Seniorrådgiver forskerstøtte

Mest lest

Universitetene er i ferd med å bli høgskoler

Ber om å slippe nynorsk - vil heller ha engelsk

Vi har opplevd et stille kupp

Hun vil at forskere skal ut av cellekontorene

Er det greit med shorts og korte skjørt på universitetet?

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt