AddToAny

Dette er våre tolv sentrale følelser - og hva de kan lære oss

Dette er våre tolv sentrale følelser - og hva de kan lære oss
- Følelsene våre representerer et budskap. De sender oss signaler om oss selv, og hvem vi er i relasjon til andre, sier psykolog og universitetslektor Tone Normann-Eide.
Hun er for tiden aktuell med boken «Følelser - Kjennetegn, funksjon og vrangsider».

Følelser - Kjennetegn, funksjon og vrangsiderTone Normann-EideCappelen Damm Akademisk, 2020

Hvordan vi skal definere hva som kjennetegner en følelse, og hvor mange vi har, har lenge vært et omdiskutert tema i psykologien.

Paul Ekman sine seks universale følelser regnes som en av de mest kjente inndelingene, mens andre emosjonsforskere inkluderer mer sosialt og kulturelt betingede følelser i sine oversikter.

Psykologspesialist ved Oslo universitetssykehus og universitetslektor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Tone Normann-Eide, har på sin side valgt å ta med tolv forskjellige, sentrale følelser i sin nye bok, blant annet basert på Jon Monsens affektbevissthetsmodell og Carol Izards emosjonsteori.

- Følelsene våre representerer et budskap og en funksjon. De sender oss signaler både om oss selv, om andre, og om hvem vi er i relasjon til andre, sier Normann-Eide til Psykologisk.no.

Nå er hun aktuell med boken Følelser - Kjennetegn, funksjon og vrangsider.

Der tar hun opp hver enkelt av de tolv følelsene, som alle kan ha ulike grader av intensitet og uttrykksformer, men som også er viktige drivkrefter bak våre handlinger.

1. Kjærlighet

Den første følelsen i Normann-Eide sin inndeling, er kjærlighet - også beskrevet som ømhet, nærhet eller hengivenhet. Den bidrar til at vi kan kjenne medfølelse og empati med andre, og at vi bryr oss om våre medmennesker.

- Det er en følelse som springer ut fra våre tidlige tilknytningsrelasjoner, og senere utvides til å kunne utvikle seg i nye, gjensidige relasjoner, sier Normann-Eide.

Kjærlighet kan ofte oppleves som en litt svulstig følelse, gjerne med en varm fornemmelse som brer seg utover brystet.

- Det er en følelse som gjør at vi knytter emosjonelle bånd til hverandre, og det er en viktig drivkraft for hvordan vi kontakter og etablerer varige forhold til andre, sier hun, og legger til:

- Når vi føler kjærlighet, har vi ofte en opplevelse av tilknytning og tilhørighet. Å ha tilgang på denne følelsen motvirker også ensomhet og isolasjon.

2. Interesse

Interesse er en følelse som gjør oss engasjerte, nysgjerrige på omgivelsene, og som tenner en form for lidenskap i oss.

Normann-Eide sier denne følelsen er vesentlig for at vi lærer oss å oppsøke og utforske verden rundt oss, allerede som barn.

- Interesse er avgjørende for læring, og er en følelse som driver oss fremover i verden. Den motvirker også tiltaksløshet og apati

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Ved årets første Helse-tildeling fordeler Stiftelsen Dam 72 millioner kroner mellom 85 nye prosjekter.
Psykologisk.no 16.06.2021
- Jeg møter ekstremt mange som sier at nå har vi kommet langt. Det er fort gjort å si når man bor i en storby, men det er ikke alltid like lett å være annerledes på et mindre sted, sier komiker Adam Schjølberg i denne episoden av Pia og psyken.
Psykologisk.no 14.06.2021
For noen er det en lettelse å få diagnosen «bipolar lidelse», for andre er det et sjokk. Men veien fra første sykdomstegn til aksept og gode tiltak, er ofte lang og kronglete, forklarer bokaktuelle Dag Vegard Skjelstad.
Psykologisk.no 10.06.2021
Min psykolog døde brått og uventet. Han har hatt en enorm betydning i mitt liv, og da han gikk bort, ble det nærmest landesorg for meg, skriver Tina Helen Brok.
Psykologisk.no 10.06.2021
Brukermedvirkning er i dag etablert som et ideal i praksis, men det er også et uklart og komplekst begrep som skal fylles med maÌl og mening i praksis blant fagfolk, tjenester og brukere, skriver Rita Sørly,
Psykologisk.no 08.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt