AddToAny

Dette er tyskervits-saken

Dette er tyskervits-saken
Har du ikke fått med deg alt i den såkalte tyskervits-saken ved Universitetet i Bergen? Her er en kronologisk gjennomgang av hele saken.
Khrono omtalte 25. juni 2020, for første gang det som etterhvert har blitt til tyskervits-saken ved Universitetet i Bergen.

Saken har siden den gang vært omtalt i en rekke medier, også noen utenlandske, og skapt høy temperatur og debatt i sosiale medier, og ikke minst kritikk, fra mange hold og i alle retninger.

Men saken om den tyske studenten som følte seg krenket og trakassert av psykologiprofessor Svein Larsen, etter at professoren hadde vitset om tyske turister i en forelesning og sagt at «tyskerne har vært her før, og nå sniker de seg inn igjen», startet 10 måneder før Khronos første sak.

(Professor Larsen har i etterkant presisert at han snakket norsk i forelesningen og brukte uttrykket...og nå åler de seg inn igjen

Her er en kronologisk oversikt over hendelsesforløpet:

15. august 2019: Tyskervitsen

Professor Larsen holder forelesning ved Universitetet i Bergen og den tyske studenten er tilstede, sammen med flere titalls andre.

Student følte seg mobbet og trakassert i forelesningen etter at psykologiprofessor Larsen fortalte om sitt forskningsprosjekt om turisme. Der kom det fram at 90 prosent av de spurte tyskerne ikke så på seg selv som typiske turister i Norge.

Den tyske studenten svarte også benektende på spørsmålet om han så på seg selv som en typisk turist når han er på feriereiser.

Ifølge studenten skal foreleseren så ha sagt: «They (Germans) were here before, and now they sneak back in», hvorpå de fleste av studentene i salen skulle ha ledd.

I etterkant har professor Svein Larsen gjort Khrono oppmerksom på at han snakket norsk i forelesningen (studentens klage var skrevet på engelsk. red.mrk) og at han skal ha sagt at tyskerne «åler seg inn», som er et bergensk uttrykk.

18. august: Første klage

Den tyske studenten følte seg støtt etter forelesningen 15. august og klaget professor Larsen inn via Si fra-ordningen ved universitetet.

Ifølge varselet forventer studenten at Universitetet i Bergen skal ha et inkluderende miljø, og ber universitetet om å ha økt oppmerksomhet mot ansattes uttalelser, for å unngå lignende situasjoner i framtiden.

Varselet er sendt inn på rødt, etter anbefaling fra infotjenesten ved fakultetet og dermed kategorisert som «mobbing/trakassering/diskriminering».

23. august: Møte og beklagelse

Institutt- og fakultetsledelse tok klagen alvorlig. Daværende instituttleder Anette Harris, har møte med den innklagede professor Larsen, som bekrefter at han fortalte vitsen om tyskerne i forelesningen, men at det ikke var hans intensjon å mobbe eller trakassere.

Professor Larsen påpekte også at det ikke var noe feil i det som var blitt sagt og at dagens studenter var for lette å krenke.

Instituttleder syntes det var leit at UiB-studenten følte seg krenket og informerte fakultetsledelsen om at de ville beklage saken. Beklagelsen ble sendt studenten samme dag.

-

Etter dette møtet ønsket professor Larsen at registreringen av varselet skulle fjernes fra kategorien mobbing/trakassering/diskriminering. Han klaget også på at instituttleder hadde beklaget på hans vegne, da han mente at det ikke va

Les mer

Flere saker fra Khrono

I løpet av mine 13 år i min nåværende stilling har jeg undervist omtrent 4000 timer mer enn stillingsbeskrivelsen skulle tilsi, uten at jeg har noen forventning om å bli kompensert for dette.
Khrono 03.12.2021
Førsteamanuensis Arve Hjelseth vil heller jobbe noe «gratis» enn å begynne å telle timer. - Alle skal få forske så mye de vil, svarer leder av Forskerforbundet om debatten.
Khrono 03.12.2021
Dei siste retningslinjene for å unngå spreiing av omikron-varianten får større konsekvensar for tilsette enn for studentar: Julebord vert avlyst og det vert heimekontor for mange.
Khrono 03.12.2021
Professor Kristian Gundersen hadde ønsket seg en mer prinsipiell behandling av Eikrem-saken som endte med en form for økonomisk forlik.
Khrono 03.12.2021
- Det blir dårlig stemning når Ola Borten Moe påstår at pengene til studenttiltak blir brukt på tull når vi ikke engang har hatt tid til å komme ordentlig i gang.
Khrono 03.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt