AddToAny

Dette er tyskervits-saken

Dette er tyskervits-saken
Har du ikke fått med deg alt i den såkalte tyskervits-saken ved Universitetet i Bergen? Her er en kronologisk gjennomgang av hele saken.
Khrono omtalte 25. juni 2020, for første gang det som etterhvert har blitt til tyskervits-saken ved Universitetet i Bergen.

Saken har siden den gang vært omtalt i en rekke medier, også noen utenlandske, og skapt høy temperatur og debatt i sosiale medier, og ikke minst kritikk, fra mange hold og i alle retninger.

Men saken om den tyske studenten som følte seg krenket og trakassert av psykologiprofessor Svein Larsen, etter at professoren hadde vitset om tyske turister i en forelesning og sagt at «tyskerne har vært her før, og nå sniker de seg inn igjen», startet 10 måneder før Khronos første sak.

(Professor Larsen har i etterkant presisert at han snakket norsk i forelesningen og brukte uttrykket...og nå åler de seg inn igjen

Her er en kronologisk oversikt over hendelsesforløpet:

15. august 2019: Tyskervitsen

Professor Larsen holder forelesning ved Universitetet i Bergen og den tyske studenten er tilstede, sammen med flere titalls andre.

Student følte seg mobbet og trakassert i forelesningen etter at psykologiprofessor Larsen fortalte om sitt forskningsprosjekt om turisme. Der kom det fram at 90 prosent av de spurte tyskerne ikke så på seg selv som typiske turister i Norge.

Den tyske studenten svarte også benektende på spørsmålet om han så på seg selv som en typisk turist når han er på feriereiser.

Ifølge studenten skal foreleseren så ha sagt: «They (Germans) were here before, and now they sneak back in», hvorpå de fleste av studentene i salen skulle ha ledd.

I etterkant har professor Svein Larsen gjort Khrono oppmerksom på at han snakket norsk i forelesningen (studentens klage var skrevet på engelsk. red.mrk) og at han skal ha sagt at tyskerne «åler seg inn», som er et bergensk uttrykk.

18. august: Første klage

Den tyske studenten følte seg støtt etter forelesningen 15. august og klaget professor Larsen inn via Si fra-ordningen ved universitetet.

Ifølge varselet forventer studenten at Universitetet i Bergen skal ha et inkluderende miljø, og ber universitetet om å ha økt oppmerksomhet mot ansattes uttalelser, for å unngå lignende situasjoner i framtiden.

Varselet er sendt inn på rødt, etter anbefaling fra infotjenesten ved fakultetet og dermed kategorisert som «mobbing/trakassering/diskriminering».

23. august: Møte og beklagelse

Institutt- og fakultetsledelse tok klagen alvorlig. Daværende instituttleder Anette Harris, har møte med den innklagede professor Larsen, som bekrefter at han fortalte vitsen om tyskerne i forelesningen, men at det ikke var hans intensjon å mobbe eller trakassere.

Professor Larsen påpekte også at det ikke var noe feil i det som var blitt sagt og at dagens studenter var for lette å krenke.

Instituttleder syntes det var leit at UiB-studenten følte seg krenket og informerte fakultetsledelsen om at de ville beklage saken. Beklagelsen ble sendt studenten samme dag.

-

Etter dette møtet ønsket professor Larsen at registreringen av varselet skulle fjernes fra kategorien mobbing/trakassering/diskriminering. Han klaget også på at instituttleder hadde beklaget på hans vegne, da han mente at det ikke va

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt