AddToAny

Det var en gang et vikingskip

Det var en gang et vikingskip
Av Håkon Glørstad, Kulturhistorisk museum Publisert 17. oktober 2018 Vikingskipene på Bygdøy har overlevd over 1000 år med røff behandling. Kan de overleve dagens politikere, spør direktør ved Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad.
Håkon Glørstad, museumsdirektør ved Kulturhistorisk museum. Foto: Erik Norrud

Alle er enige i at vikingskipene er svært verdifulle for norsk kultur og identitet. Likevel nøler Regjeringen med å gjøre de nødvendige grep for å sikre skipene for ettertiden. I statsbudsjettet for 2019 er det hverken prioritert nytt museum eller midler til avgjørende sikring av verdensarven på Bygdøy.

Sjansespill med uerstattelige verdier

Vi som passer på skipene hver dag vet, at dersom våre barn og barnebarn også skal kunne oppleve denne unike kulturskatten, må det iverksettes umiddelbare tiltak.

Det registreres nå urovekkende endringer på vikingskipene, og situasjonen er blitt forverret gjennom sommeren. Nye sprekker oppstår fordi spenningsnivåene i konstruksjonen overgår materialenes bæreevne. Gjenstandene brytes ubønnhørlig ned, og derfor spiller tiden en avgjørende rolle for å redde vikingarven. Dersom ikke det iverksettes nødvendige sikringstiltak, vil skipene til slutt kollapse over sine egne støtter. Den politiske ledelsen kjenner godt til denne prekære situasjonen, men hva skal til for at de skal handle?

I stedet for å følge ekspertenes klare råd fra 2012 og starte den nødvendige redningsaksjonen, har regjeringen i stedet valgt ikke å foreta seg noe.

Både vikingskipene og gravgavene fra Osebergskipet trenger sårt til et nytt bygg for å hindre videre ødeleggelser. Det gamle bygget kan ikke lenger sikre den uerstattelige kulturarven for ettertiden. Allerede i 2012 konkluderte et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg med at det verste som kunne skje for vikingskipene var at man ikke foretok seg noen ting for å sikre dem. Det er i dag samlet nok kunnskap til å starte en storstilt redning av skattene på Vikingskipshuset. Da må man ikke nøle med å handle.

Regjeringens samarbeidsplattform fra Jeløya lovet godt for museene. De skulle løftes og prioriteres. Statsbudsjettet for 2019 viser realitetene. I stedet for å følge ekspertenes klare råd fra 2012 og starte den nødvendige redningsaksjonen, har regjeringen i stedet valgt ikke å foreta seg noe.

En løsning i 12. time?

I sommer måtte Kulturhistorisk museum forsterke støtten av stavnen på Gokstadskipet, rett og slett fordi vi ikke lenger våget å vente på ny støtterigg for skipet. Men en slik oppstøtting skaper nye trykkpunkter og belastninger i det skjøre skipet som kan skade på sikt. Bare ved å foreta en kontrollert nyoppstøtting av hele skipet, kan vi sikre at det ivaretas på en forsvarlig måte. Til dette trengs det penger over statsbudsjettet.

Vi er glade for at Regjeringen de siste årene har bidratt med midler til Saving Oseberg, et forskningsprosjekt som har utviklet metoder for å redde gjenstandene fra Oseberggraven. Nå haster det med å komme i gang med selve redningen. Et nytt bygg er helt avgjørende for å sikre kulturarven. Arbeidet med å sikre skipene og gjenstandene der de befinner seg i dag, er viktige tiltak som kan starte umiddelbart. Nå har regjeringen en mulighet til å vise handlekraft og ansvar for en unik kulturhistorisk arv. Alle gode krefter må settes inn for å sikre at redningsplanene kan realiseres til det beste for vikingskipene. Det er for stort sjansespill å vente.

Share on Facebook Share on Twitter Share on Google+

Stillinger

Se alle stillinger

Seniorrådgiver forskerstøtte

Mest lest

Universitetene er i ferd med å bli høgskoler

Ber om å slippe nynorsk - vil heller ha engelsk

Vi har opplevd et stille kupp

Hun vil at forskere skal ut av cellekontorene

Er det greit med shorts og korte skjørt på universitetet?

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt