AddToAny

- Det sier noe om sektoren at stipendiater er mest utsatt for trakassering og overgrep

Juss-professor Ragnhild Hennum er ikke overrasket over at trakassering og seksuelle overgrep også skjer på universitetene og høgskolene.
Torsdag 22. august ble resultatene av den nasjonale kartleggingen av mobbing og seksuell trakassering på 26 universiteter og høgskoler lagt fram.

Denne typen oppførsel har ikke forsvunnet, og vi hadde ikke noen grunn til å tro at det ville forsvinne på universitetene og høgskolene heller. Men det er selvsagt uakseptabelt. Ragnhild Hennum Professor, UiO

I rapporten kommer det blant annet fram at 18 personer rapporterer som seksuelle overgrep i forbindelse arbeidsforholdet i løpet av de siste 12 månedene og 13 prosent av respondentene oppgir å ha blitt mobbet eller trakassert i sitt nåværende arbeidsforhold i løpet av de siste 12 månedene.

Les mer om rapporten her.

Ragnhild Hennum, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo (UiO) og tidligere prorektor ved samme universitet sier til Khrono at når det gjelder seksuelle overgrep, finner man det overalt. Det er ingen spesielle utdanningslag eller samfunnslag som skiller seg positivt ut.

- Man kan si at det er skuffende at høyt utdannede folk med mye kunnskap likevel oppførser seg på denne måten, men ettersom vi vet at seksuelle overgrep foregår over alt i samfunnet, er det kanskje heller ikke så overraskende at det også foregår hos oss på universitetene og høgskolene, selv om det jo er helt uakseptabelt, sier Hennum til Khrono.

At stipendiater er mest utsatt sier noe om sektoren

Hennum var medlem av Universitets- og høgskolerådets arbeidsgruppe mot mobbing og trakassering i universitets- og høgskolesektoren (UHRMOT) som ble ledet av ledet av Frank Reichert (UiA). Det var denne gruppen som forelso at man skulle lage en slik kartleggeing. Hun satt og i Voldtektsutvalget, som leverte sin rapport i 2008 og er med i UiO sin gruppe mot trakassering.

Hennum mener at det er svært alvorlig at 18 personer melder om seksuelle overgrep.

- Er det alvorlig med 18 tilfeller av voldtekt i sektoren?

- Ja. Selv om 18 personer kan virke som en liten andel av de ansatte i sektoren, er det fortsatt 18 ekte personer som har opplevd noe forferdelig. Sektoren har nulltoleranse for seksuell trakassering og overgrep. Sett i lys av det, er det alvorlig at 18 personer rapporterer at de har vært utsatt for overgrep, sier Hennum ti

Les mer

Flere saker fra Khrono

Per Andersen, professor emeritus i medisin, er død, 90 år gammel. Det skriver Uniforum.
Khrono 25.02.2020
Når vi velger å gi prioritet til kvinner for et tiltak som opprykksprosjektetet, så er det ut i fra erkjennelsen av at forbilder er viktig for et fremtidig likestilt og mangfoldig universitet og erkjennelsen av at kvinner jevnt over fortsatt tar
Khrono 25.02.2020
Flere italienske universiteter holder stengt på grunn av korona-viruset. Tre norske arkitektstudenter er på vei bort fra det hardest rammede området.
Khrono 25.02.2020
Hvilke ordninger har vi som skal sikre norsk språk i høyere utdanning? Det er flere, skriver administrerende direktør i Kopinor, Yngve Slettholm.
Khrono 25.02.2020
NTNU, Universitetet i Oslo og i Tromsø og Bergen bruker 600 millioner kroner på IT-utstyr i året. En ny avtale kan føre til at brukt utstyr får nytt liv.
Khrono 25.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt