AddToAny

Det handler ikke BARE om lønn

Det handler ikke BARE om lønn
Sykepleierne ønsker og fortjener høyere lønn, åpenbart. Men lønn alene er ikke nok, skriver Maria Strandås, som forsker på relasjoner mellom sykepleiere og pasienter i hjemmetjenesten.
For et par måneder siden lyste følgende overskrift mot meg i Avisa Nordland: «Kritisk mangel på sykepleiere i Bodø: - Gir store driftsutfordringer». Her sto det at Bodø kommune lenge har slitt med å rekruttere sykepleiere og vernepleiere, og at mangelen på sykepleiere nå er kritisk. Lønnsforskjeller mellom KS og Spekter pekes på som det avgjørende punkt. Sykepleierne ønsker og fortjener høyere lønn, åpenbart. Men lønn alene er ikke nok.

Jeg er sykepleier og jobber som doktorgradsstipendiat ved Nord universitet. Jeg forsker på relasjoner mellom sykepleiere og pasienter i hjemmetjenesten og hvordan de forholder seg til og håndterer de organisatoriske systemene de er underlagt. Hjemmetjenestene i de fleste av landets kommuner er organisert på bakgrunn av tankesettet i New Public Management. Det innebærer et sterkt fokus på lønnsomhet, effektivisering, målstyring og kontroll av ansatte.

Sykepleiere slites ut som følge av denne organiseringen, og pasientene l

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

En omfattende satsing på en ny yrkesrolle for sykepleiere skal øke tryggheten for eldre og kronisk syke pasienter i Danmark.
article_web Sykepleien 09.12.2018
Det bør foreligge klare rutiner for samtykke til tvangsbehandling av barn, og foreldre må gjøres oppmerksom på ansvaret de har, skriver advokat Christian A. Kramer.
article_web Sykepleien 09.12.2018
Likevel er det for få som screenes, og dokumentasjonen er mangelfull. Det er status etter et femårig ernærings- og dokumentasjonsprosjekt i Helse Stavanger. Underernæring er utbredt blant pasienter på sykehus.
article_web Sykepleien 08.12.2018
Er undervisningen i akuttmedisin på dagens grunnutdanning i sykepleie tilstrekkelig? Det spør sykepleierstudentene Elias Grinaker Sirnes og Elise Fiske i denne kronikken.
article_web Sykepleien 08.12.2018
Hvor går grensen mellom informasjon og reklame, spør Liv Bjørnhaug Johansen. Er vi for naive når vi slipper kommersielle aktører inn i fagutviklingen så snart de tilbyr seg å betale lunsjen vår?
article_web Sykepleien 07.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt