AddToAny

Det er ikke Sobril eller antipsykotika som tar fra meg humoren, kreativiteten og vitaliteten. Det er det sykdommen som gjør

Det er ikke Sobril eller antipsykotika som tar fra meg humoren, kreativiteten og vitaliteten. Det er det sykdommen som gjør
Hvorfor får vi til tider en forestilling om at et medisinfritt liv har bedre kvalitet enn et liv med medisiner, spør Malin Røise. Hun deler sin erfaring som pasient i psykisk helsevern.
Forfatterinfo

Malin Røise

Malin Røise (f. 1996) er skribent og studerer allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Jeg ringer DPS akutteam, og snakker med en sykepleier som går meg på nervene. Han snakker om at tanker og følelser er noe jeg har og ikke er, men det er ikke slik jeg opplever det nå. Jeg har ikke uro, jeg er urolig, og det er viktig for meg å understreke, men jeg sier det ikke. Jeg tør ikke.

«Du vet, tanker og følelser, de kan være ganske ubehagelige, men de er aldri farlige», sier han.

Men tankene og følelsene jeg har er ikke «ganske ubehagelige». De er vonde. Jeg har det vondt, og jeg ringer for at noen skal hjelpe meg, men denne samtalen irriterer meg bare. Jeg blir sint, og får lyst til å legge på.

Sånn er livet.

To år senere sitter jeg i sofaen, holder en pute i fanget, holder puta der i fanget for å beskytte meg, for jeg er redd. Jeg er redd for å bli gammel og dø i dag. Ja, i dag er jeg redd for å dø. Og roomien min spiller Fortnite. Hun har begynt å spille Fortnite for første gang, hun vil bare spille for å fylle tiden, for å fylle stillheten, for å utsette det hun må gjøre.

Hun spør om jeg vil spille, jeg også.

«Nei, jeg orker ikke.»

For i dag er det som om jeg skal bli gammel og dø.

Og jeg sitter her, med puta i fanget, puta som skal beskytte meg. Stå midt i det, tål det, og hold ut, for det går over. Det går bra, Malin. Det går bra, du mister ikke deg selv.

Tanker og følels

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Mangfold og inkludering er noe av det professor Norman Anderssen vil fokusere på, når han trer inn som dekan i august 2021.
Psykologisk.no 16.05.2021
Film er nyttig både for egen identitet og utvikling, og for å forstå andre og verden rundt. Hør andre episode av Pia og psyken, gjestet av filmkritiker Brita Cappelen Møystad, hvor film og psyken er tema.
Psykologisk.no 16.05.2021
Møt livets utfordringer med samme entusiasme som en profesjonell bryter kaster seg inn i basketak med en av sine største motstandere, skriver Eirik Hørthe.
Psykologisk.no 11.05.2021
Gjennom tre tiltakspakker på til sammen 830 millioner kroner, ønsker regjeringen å redusere de negative konsekvensene av koronapandemien. - Spredt brannslokking, mener Mental Helse.
Psykologisk.no 11.05.2021
Skårderud skal blant annet hjelpe til med nytt psykologistudium ved det sørlandske universitetet.
Psykologisk.no 11.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt