AddToAny

- Det er ikke amerikanske tilstander i norsk akademia

- Det er ikke amerikanske tilstander i norsk akademia
Flere bekymrer seg: Er den akademiske friheten under press i Norge? UiO-rektoren er ikke bekymret, og kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene.
«Det er åpenbart stor forskjell på norske og amerikanske forhold, men i det siste har vi sett tendenser til at den akademiske friheten er under press også i deler av norsk akademia», skrev professorene Torkel Brekke og Janicke Heldal i en kronikk i Aftenposten tidligere denne måneden.

De viste blant annet til diskusjonene ved Kunsthøgskolen i Oslo, med utgangspunkt i identitetspolitikk, Black Lifes Matter-bevegelsen, avkolonialisering, mangfold, sexisme og rasisme.

Utfordret på tydelighet

Kronikkforfatterne utfordret landets universitetsledere til å bli enda tydeligere i sitt forsvar for akademisk frihet.

Så langt har vi kun registrert én leder som har svart på utfordringen. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, svarte med en blogg og innlegg før helga.

Nå har Khrono utfordret rektoren videre, ikke minst til å være enda mer konkret.

Khrono møtte rektor Svein Stølen mandag kveld - et steinkast fra Botanisk hage i Oslo.

- Vi sitter på kafé. Men egentlig så burde dette intervjuet funnet sted på en «rasistisk» benk dedikert den noe omstridte svenske botanikeren og «blomsterkongen» Carl von Linnè i UiOs Botaniske hage?

- Det der er en sak som er blåst ut av proporsjoner.

- Men ingen ved UiO har så langt ønsket å uttale seg om benken eller dedikasjonen sponset av Sparebankstiftelsen, bør fjernes eller ikke slik politikere i bydel Gamle Oslo ønsker?

- Jo, jeg har svart Uniforum, og der sier jeg at benken markerer en viktig del av vitenskapens historie. Vi prøver nå aktivt å få tak i henvendelsen fra bydelen for å svare raskt. Det er viktig å påpeke at Botanisk hage er en vitenskapelig samling og ikke en park. Benken må sees i lys av de vitenskapelige samlingene.

- Hvorfor bruke tid på dette? Kan du ikke bare avblåse debatten om benken og/eller plaketten skal fjernes, nå - med en gang?

- Kanskje det...: Jeg tror nok benken skal stå, men kanskje må vi vurdere hva som står på plaketten. Her må fagfolkene ved Naturhistorisk museum få være med å belyse problemstillingen.

Frykter ikke for omdømmet

- Takk. Da blir sannsynligvis Linnè-benken bevart og historien om den rasistiske botanikeren forklart. Frykter du for UiOs omdømme i denne saken

Les mer

Flere saker fra Khrono

Det er allerede ropt varsko flere ganger om mangel på kvalifiserte lærere, og dersom det nå blir vedtatt en underfinansiering av masterutdanningen, frykter vi konsekvensene, skriver artikkelforfatterne.
Khrono 27.10.2020
Svindlere skal ha forsøkt å forfalske epostadressen til NTNU-rektor Anne Borg, melder Universitetsavisa. Nå ber universitetet alle ansatte være på vakt og varsle om de fatter mistanke.
Khrono 27.10.2020
Bergen kommune har strammet inn på en rekke områder. Hva betyr det for ansatte og studenter?
Khrono 27.10.2020
Rektor Curt Rice har terget på seg fagforeningene ved OsloMet etter utspillet om et flatt koronatillegg. - Å ødelegge tillit er fort gjort, skriver de i et leserinnlegg.
Khrono 27.10.2020
- For øyeblikket er KHiO en skute uten kaptein. Og det er ganske kritisk i en storm der Khio har fått et omdømmeproblem, sier hovedtillitsvalgt for NTL, Anders Hamre.
Khrono 27.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt