AddToAny

Det er bare når vi vet hva resultatene faktisk er, at vi kan trekke konklusjoner om hva vi bør gjøre

Frykten for å bli talt er sterk i Norge, så våre tall blir møtt med kraftige motargumenter. Men vi kan ikke se at selve konklusjonene våre har blitt vesentlig rokket, oppsummerer Kyrre Lekve i Simula.
Simula har sammenliknet det norske systemet for kommersialisering av forskning med systemet ved en del andre europeiske universiteter, og vi har brukt offentlig tilgjengelige regnskapstall for å bedre forstå hvorvidt kommersialisering av forskning er vellykket i Norge. Frykten for å bli talt er sterk i Norge, så våre tall blir møtt med kraftige motargumenter. Men vi kan ikke se at selve konklusjonene våre har blitt vesentlig rokket.

Einar Rasmussen kommer i Khrono med et hjertesukk som er veldig typisk for debatten om kommersialisering av forskning: «Det kan noen ganger skapes inntrykk av at universitetene eller deres TTO-er er vellykket hvis de har høye lisensinntekter og aksjeposter i vekstselskaper.»

Hvordan kan vi vite om TTO-ene leverer stadig bedre hvis vi ikke skal måle økonomiske resultater av TTO-enes drift? Kyrre Lekve Viseadm. direktør, Simula

Vi finner det paradoksalt at selv når debatten handler om kommersialisering, ønsker ikke aktive forskere som Rasmussen å vite mer om de faktiske resultatene av kommersialiseringen.

Er Norge unikt?

La oss vende tilbake til rapporten undertegnede har publisert om kommersialisering av forskning. Noen har referert til dette som om det var en dårlig forskningsartikkel. Dette er ikke forskning - det er en rapport med noen observasjoner basert på besøk av noen gode universiteter i Europa.

I rapporten presenterer vi en hovedobservasjon fra å sammenlikne det norske systemet for kommersialisering med systemet representert ved 6 andre universiteter i Europa, samt atomforskningsinstituttet Cern:

Ved de norske universitetene har forvaltningen av immaterielle rettigheter

Les mer

Flere saker fra Khrono

Den ferske vinneren av årets Kritikerpris mener akademia språkbeskytter seg mot virkeligheten.
Khrono 07.08.2020
Nye smitteutbrudd gjør at helsemyndighetene oppfordrer studenter til å dempe festingen under fadderukene. Nasjonalt skjenkestopp ved midnatt skal bidra.
Khrono 07.08.2020
Dei siste åra har faddervakter passa på ferske studentar nattestid. I Oslo skal ordførar Marianne Borgen ut i gatene, medan det i sørlandsbyane Kristiansand og Grimstad ikkje vert faddervakter i år.
Khrono 07.08.2020
Den profilerte varsleradvokaten, Birthe Eriksen, er sterkt kritisk til UiBs håndtering av den såkalte tyskervits-saken og måten universitetet håndterer varslere på. Hun krever erstatning på vegne av den fornærmede studenten.
Khrono 07.08.2020
Film. Fra Sverige kommer en film der Rolf Lassgård bidrar til å vise fram hvor lite oppsiktsvekkende det er å tøye i kjønnsuttrykk.
Khrono 06.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt