AddToAny

Derfor kommer «Kina-batteriet» nå

LFP går fra tungt og sært til et konkurransedyktig alternativ til batterier med mye nikkel og kobolt.
Elbiler med «Kina-batterier» er i ferd med å få fotfeste her hjemme. BYD og Tesla er blant bilprodusentene som allerede satser på batterier med jernfosfat-batterier.

Batteritypen har vært vanlig i kinesiske elbiler i mange år, og har hatt ry på seg for å være tung og lite effektiv sammenlignet med andre vanlige batterityper.

Det er likevel gode grunner til å anta at de jernbaserte batteriene vil bli mye vanligere i europeiske biler i årene som kommer.

Det har lenge vært jaktet på batterikjemi med så høy energitetthet som mulig. Elbilbatterier har derfor i stor grad hatt en batterikjemi som har en høy andel nikkel og kobolt i katoden.

Årsaken er at nikkel og kobolt i katoden sørger for høy energitetthet - de kan lagre mange litiumioner. Batterikjemien NMC (nikkelmangankoboltoksid - LiNiMnCoO 2) er mest populær, og brukes i alt mellom Audi E-Tron og Renault Zoe.

Tesla bruker en annen batterikjemi, NCA (nikkelkoboltaluminiumoksid (LiNiCoAlO 2), som også har høy energitetthet. Felles for begge kjemiene er at de benytter relativt kostbare råmaterialer.

Jernfosfat-batterier på vei

Blant kinesiske elbilprodusenter har en annen, mindre energitett katodekjemi vært i bruk. LFP (Litiumjernfosfat - LiFePO 4) har betydelig lavere en

Les mer

Flere saker fra Teknisk Ukeblad

Blant selskapene som vil bygge verdens første skipstunnel er et selskap som var med på å bygge den nye Suezkanalen i 2015. Også China Railway Group har meldt sin interesse for Stad skipstunnel.
Teknisk Ukeblad 04.12.2021
The Plus vekker oppsikt med sin diskré fremtoning i de dype skoger.
Teknisk Ukeblad 04.12.2021
Atomkraftverket i Oskarshamn i Sverige kan bli nødt til å stenge for reparasjoner. Det kan gi høyere strømpriser i Norge.
Teknisk Ukeblad 04.12.2021
Norske smarthus-selskaper programmerer for harde livet for å få nye funksjoner klare til nyttår.
Teknisk Ukeblad 04.12.2021
F-16 - fra operativt til museumsgjenstand på et blunk. Gardermoen: Torsdag ble det kjent at Norge har solgt 12 av de 57 gjenværende F-16-flyene. Noen av jagerflyene kommer heldigvis til å forbli i landet.
Teknisk Ukeblad 03.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt