AddToAny

Derfor jakter VG på Big Beaver: - Tror vi er på sporet av eieren

Viral video ble gravesak. - Det var i utgangspunktet en klassisk sommersak, forteller nyhetssjef Håvard Holten i VG.
Han forteller om avisas undersøkelser rundt luksusbåten Big Beaver, som først dundret inn på VG-sidene i form av en video som viste båtens ferd gjennom et smalt sund i Søgne.

Den videoen var det veldig mange som så, og reagerte på, sier Holten:

- Det var naturlig for oss å prøve å få kommentar fra noen knyttet til båten, men det viste seg å være veldig vanskelig.

- Fått masse tips

Siden har avisa bitt seg fast i jakten på svar om den mystiske båten, i et sakskompleks som har utviklet seg til å bli noe av en gravesak.

- Her snakker vi om en luksusyacht til 70 millioner som noen tenker er greit å dundre gjennom fjæresteinene. Én ting er at det kan være uvettig overfor andre på sjøen, men det tyder også på en eier som ikke er så bekymret for hvor mye båten er verdt, sier Holten.

Interessen for oppfølgersakene om båten, som virkelig går i dybden om tilgjengelig data om båtens bevegelser og eierforhold, har også møtt stor leserinteresse, sier Holten.

- Vi lurte litt på om det kanskje bare var vi som ble nysgjerrige, men det virker ikke sånn. Vi har fått inn en masse tips, det er tydelig at mange der ute har gjort noen av de samme søkene som oss etter mer informasjon.

Også Båtmagasinet har skrevet undersøkende artikler om båten i sommer.

- Hadde eieren og mannskapet vært tilgjengelig, hadde det fort blitt med den ene saken. Men når de gjør seg så utilgjengelig som dette, har det blitt en hel liten føljetong av det. Det har vært utfordrende, men vi tror vi er sporet av eieren, selv om vi ikke er helt der at siste rest av tvil er borte, sier Holten.

- Veldig spennende

Det er journalist Ingrid Bjørndal Farestvedt og fotograf Rodrigo Freitas som står bak flere av sommerens VG-artikler om båten.

Sammen har de to sommervikarene fulgt kjølvannet av Big Beaver på reportasjereise til Sørlandet, og nyligst til Danmark der de for første gang kunne beskue yachten med egne øyne.

- Vi hadde ikke jobbet med en sånn type sak før, så det har vært både lærerikt og morsomt. Det begynte som en typisk sommersak, men har utviklet seg til å bli veldig spennende, sier Farestvedt til Journalisten.

Jo mer journalistene prøvde å avdekke rundt eierskapet og bevegelsene til den Cayman-registrerte båten, jo flere spørsmål dukket opp.

Hvorfor var det så hemmelig hvem som var eieren? Og hvordan kunne båten dukke opp flere steder samtidig på sporingstjenester?

- Gnisten tennes

- Som journalist er det jo da gnisten tennes litt. Og man blir ikke mindre giret når fagfolk heller ikke kan gi så mange svar, annet enn at det må være snakk om en aktiv innsats for å ikke bli funnet, sier Farestvedt.

Som har fått mer erfaring med marine sporingstjenester og internasjonale registre enn hun så for seg før sommervikariatet i VG tok til.

Farestevedt sier også at VG har mer å gå videre på i arbeidet med å finne eieren av båten, uten at hun kan kommentere hvor nære de er.

- Har du troen på at VG en gang kan fortelle hvem Big Beaver-eieren er?

- Ja. Jeg håper iallfall det.

Image-text:

VGs Ingrid Bjørndal Farestvedt og Rodrigo Freitas måtte til København før de selv kunne beskue mystiske Big Beaver.

Foto: Rodrigo Freitas / VG

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen understreker at det er trange tider. Det påvirker også mediestøtten.
Journalisten 06.10.2022
Dette er de største endringene for mediesektoren. Regjeringens «mediebudsjett» blir møtt med forståelse i medieorganisasjonene, men flere er bekymret for ambisjonsnivået på sikt.
Journalisten 06.10.2022
Overveldet over hvor mye kult som har foregått i mellomtiden, forteller Jostein Larsen Østring.
Journalisten 06.10.2022
En japansk journalist og filmskaper som filmet demonstrasjoner mot juntaen i Myanmar, er dømt til ti års fengsel, opplyser japanske diplomater.
Journalisten 06.10.2022
To nye medarbeidere i NRK Vestfold og Telemark. Veslemøy Prøis (26) og Siw Borgen (38) er ansatt som nyhetsjournalister i NRK Vestfold og Telemark, skriver distriktskontoret i en pressemelding.
Journalisten 05.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt