AddToAny

Denne fisken sniker seg opp på land i hemmelighet

Denne fisken sniker seg opp på land i hemmelighet
Med spesialtilpassede finner tar den seg frem både til lands og til vanns - og opp fosser.
Du hadde antakeligvis blitt overrasket hvis en ørret dro seg framover og forbi deg når du gikk tur langs elvekanten. Og helt sånn er det ikke heller. For en ørret på land er der i så fall ufrivillig, og det blir mer sprelling enn spasering.

Men noen fisk er tilpasset turer opp på land. Blant annet en blind, bleik og sjenert ferskvannsfisk. Den er undersøkt nærmere av forskere fra USA og Thailand i en studie publisert i tidsskrift Journal of Morphology, og funnene er omtalt i en pressemelding fra New Jersey Institute of Technology.

Finner til lands og til vanns

Finnene til fisken med det velklingende, latinske navnet Cryptotora thamicola, for eksempel, har dobbel funksjon. Under vann bruker den finnene til å svømme, mens på land er de nyttige verktøy for å kravle seg avgårde.

Cryptotora thamicola er en blind hulefisk som lever i Thailand, og den hører til i familien Balotoridae. Den har rett og slett blitt tatt på fersken i å gå på land, skriver nettstedet Gizmodo. Men forskerne bak studien tror flere fisk i Balitoridae-familien kan gjøre det samme.

Forskerne mener fiskens beinoppbygning vitner om landkrabbe-egenskaper.

Fisk med hofter

- Hos de fleste fisk er det ingen benforbindelse mellom ryggbena og bukfinnene. Disse fiskene er annerledes fordi de har hofter, forklarer en av forskerne bak studien, Brooke Flammang, til Gizmodo.

Det Flammang beskriver er en benforbindelse som gjør at energien fra finnene som presses mot bakken, blir overført til kroppen. Det gjør at for hver gang fisken presser finnene ned, altså tar et skritt, blir kroppen presset opp og frem, forklarer hun.

(Foto: Zach Randall, Florida Museum of Natural History, and BE Flammang, NJIT)

Egenskapen gjør dessuten a

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Ønsker du skrive et innlegg til Forskersonen og forskning.no? Her får du gode råd på veien.
forskning.no 22.10.2020
Suicide attacks are virtually absent in far-right terrorism.
forskning.no 22.10.2020
Miljøsjef Øystein Liverød ved Universitetet i Oslo sier opp jobben på grunn av manglende klimatiltak.
forskning.no 22.10.2020
Det er når musikken tar en pause, at vi virkelig legger merke til den. Ny forskning kaster nytt lys på hvordan hjernene våre fungerer. Særlig når vi hører på barokkmusikk.
forskning.no 22.10.2020
Så var det disse tidsreisene igjen, da. Er det mulig å kare seg tilbake mot tidsstrømmen eller er vi pent plantet i vårt eget øyeblikk? Siste argument er at vi fint kan reise i tid, men vi får ikke gjort stort når vi er fremme.
forskning.no 22.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt