AddToAny

Den store erte-jakten

Den store erte-jakten
Studerer et stort antall gamle ertesorter Erter har gjennom historien vært en god proteinkilde, både for dyr og mennesker. I dag importeres mye av planteproteinet i Norden, og en betydelig del av det som går til dyrefôr kommer fra soya.
- Vi har en lang tradisjon for dyrking av erter i Norden, forteller forsker Ingunn Vågen ved Nibio Landvik. Det meste av produksjonen i Norge har imidlertid foregått i sørlige strøk. Her i landet vet vi at ertedyrking har vært vanlig siden 1200-tallet, og en gang i tiden hadde mange bygder og gårder sine egne frøstammer av erter som de holdt ved like. På denne måten har genmaterialet over tid blitt tilpasset til lokale klima- og dyrkingsbetingelser.

Dessverre har mye av det genetiske materialet gått tapt i årenes løp, men en god del er også bevart. Den nordiske genbanken har tatt vare på frø fra en rekke sorter; en del fra Norge og enda flere fra våre naboland.

Nordisk samarbeidsprosjekt om genressurser

"Erter - en genetisk ressurs for bærekraftig proteinproduksjon i Arktis» er et nordisk samarbeidsprosjekt som skal pågå i tre år.

- Målet med dette prosjektet er å finne genmateriale av erter som har verdifulle egenskaper som kan brukes i foredling av nye sorter, forteller Vågen. Vi prøver også å finne gamle sorter som kan tas i bruk igjen.

50 ulike sorter er teste ut på Nibio sitt forsøksfelt i Tromsø. Foto: Ingunn Vågen.

- Vi ønsker å lære mer om de ertene som er bevart i den nordiske genbanken. Hvilke egenskaper har de? Hvordan bør de dyrkes? Og hvordan er samspillet mellom klimafaktorer og egenskaper som blomstringstidspunkt og frømodning? Jo mer kunnskap vi har, jo lettere vil det være å ta de historiske sortene i bruk. Sortene kan f.eks. være

Les mer

Flere saker fra Norsk Landbruk

Rapport fra Landbruksdirektoratet er kritisk til utbygging av solkraft på jordog skogbruksarealer.
Norsk Landbruk 26.03.2024
8 400 gårdbrukere har til nå tatt i bruk klimakalkulatoren. Denne gir bonden oversikt over utslipp og hvilke muligheter som finnes på gården, både for å redusere utslipp og binde karbon.
Norsk Landbruk 26.03.2024
De første 3 000 beiteklavene ble fort utsolgt, men nå håper Monil å kunne åpne for salg av flere klaver denne sesongen.
Norsk Landbruk 26.03.2024
Boehringer Ingelheim med vaksine i ny pakning med hetteglass med fem doser.
Norsk Landbruk 26.03.2024
Det har vært en reduksjon i omsatt mengde mineralgjødsel til jordbruksformål i vekstsesongen 2022/2023. Totalt er omsetninga (tonn vare) redusert med 21 prosent siden vekstsesongen 2020/2021.
Norsk Landbruk 26.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt