AddToAny

- Demokratiet går ikke under med et brak, men med bittesmå skritt

Manglende rolleforståelse blant politikere er én av truslene mot den norske rettsstaten, sa Kristin Clemet i debatt om rettsstaten på Arendalsuka.
- Det er viktig å være oppmerksom på de bittesmå tingene som kan være farlige og som kan føre til en forvitring av demokratiet, sa Kristin Clemet, leder av tenketanken Civita, i en panelsamtale med tittelen «Rettsstaten i gode og onde dager» arrangert av Advokatforeningen på Arendalsuka mandag ettermiddag.

Arrangementet, som trakk fullt hus, foregikk på Advokatfirmaet Hald & Co's takterrasse sentralt i Arendal.

I panelet satt også filosof Henrik Syse, og samtalen ble ledet av Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas.

Hva utfordrer den norske rettsstaten?

Han innledet med å utdype hvorfor Advokatforeningen i så mange sammenhenger snakker om viktigheten av rettsstaten.

- Med fare for å slå inn åpne dører; hva er en liberal rettsstat? Hvorfor henger den og demokratiet sammen? Et hovedpoeng er at samfunnet styres av loven, og at alle er underlagt og like under den. Og ikke minst at myndighetenes inngrep overfor enkeltindividets rettssfære krever en lovhjemmel, og at loven ikke skal være vilkårlig.

Det er nesten umulig å skille demokrati fra rettsstaten, fortsatte han.

- I en moderne, liberal rettsstat kan ikke flertallsmakten skalte og valte som den vil med ytringsfrihet, personvern og organisasjonsfrihet, for eksempel. Demokratiet vil ikke vare veldig lenge uten denne type skranker. Og det skal alltid være mulig å utfordre makten, sa Wessel-Aas-

Det er l

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

«Avhengighet er en sykdom på linje med kreft, og i noen tilfeller like alvorlig. Hvor tok menneskerettighetene veien da myndighetene organiserte helsetilbudet til rusavhengige», spør advokatfullmektig Synne Bernhardt i dette innlegget.
Advokatbladet 03.10.2022
Innebærer tariffavtalens regulering om at spisepausen er til arbeidstakers «frie disposisjon» en rett til å forlate apoteket? Nei, fastslo Arbeidsretten.
Advokatbladet 03.10.2022
I en kjennelse i en barnefordelingssak skrev dommerne at advokat Erik Bryn Tvedt hadde belastet motparten med en anke som han måtte forstå var åpenbart uholdbar.
Advokatbladet 03.10.2022
Kalte kvinne som har skiftet kjønn blant annet for «pervers mannegris». Terskelen for straff er lik for alle grupper som er vernet etter straffeloven § 185, mener Høyesterett. - Domfelte er skuffet, sier advokat Jon Wessel-Aas.
Advokatbladet 30.09.2022
Reaksjonen kommer etter at retten besluttet delvis lukkede dører på bakgrunn av én nettavis' dekning av en straffesak, hvor tiltalte ble omtalt med fornavn og alder.
Advokatbladet 30.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt