AddToAny

Deltidsansatte i Kiwi skal også få fast månedslønn

Deltidsansatte i Kiwi kan glede seg. Nå er det slutt på å lønnes på timebasis, de skal ha en fast månedslønn. Det har HK blitt enige med arbeidsgiverorganisasjonen Virke om, opplyser Erling Hagen, faglig sekretær i HK.
Dette vil bety en langt større forutsigbarhet for de ansatte.

Ifølge Hagen har bare de med 80 prosent stilling eller mer fått fast månedslønn i Kiwi, mens alle andre har blitt lønnet per time. Det er et brudd på tariffavtalen, opplyser han. I tariffavtalen, Landsoverenskomsten mellom Virke og HK/LO, står det svart på hvitt at også deltidsansatte skal ha fast månedslønn.

Nå kan også AFP-pensjonister fra finanssektoren søke om ekstrapensjon

Mange fordeler

- Hvorfor er det viktig å få månedslønn, og ikke timelønn?

- Får du månedslønn, får du utbetalt den samme lønna hver måned. Også folks regninger kommer stort sett hver måned. Og når du har en fast månedslønn, får du betalt for de bevegelige helligdagene når du har fri, de påvirker ikke lønna, poengterer Hagen.

Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, peker på flere fordeler:

- Dette betyr at ansatte får full lønn når de tar ut ferie utenom hovedferien. Mange synes det er utfordrende å ta ut ferie etter at de har fått feriepengene, fordi neste lønnsutbetaling vil bli lavere. En fast månedslønn gir stabilitet og forutsigbarhet, man vet hvor mye man får utbetalt hver måned. Det er en fordel når man skal ta opp lån også, sier hun.

Også i Norgesgruppen

Det er HK-medlemmer og tillitsvalgte i Kiwi som har tatt opp saken. Konserntillitsvalgt og ledelsen i Kiwi ble i første omgang ikke enig om dette. Først etter forhandlinger mellom HK og arbeidsgiverorganisasjonen Virke, har Virke erkjent at det skal være slik, opplyser Erling Hagen.

Han mener dette er svært gode nyheter for de mange deltidsansatte, ikke bare i Kiwi. Både Meny og Spar, som i likhet med Kiwi er eid av Norgesgruppen, har hatt den samme praksisen med timelønn.

- Jeg forutsetter at dette vil bli fulgt opp i hele Norgesgruppen. Det tror jeg kommer til å skje, sier Erling Hagen.

Kan ta tid

Det kan imidlertid se ut som om det vil ta litt tid. HK-Nytt har bedt om intervjuer både med Kiwi og Norgesgruppen om innføringen av månedslønn for alle ansatte. «Vi i KIWI er kjent med at Landsoverenskomsten i utgangspunktet gir rett til månedslønn. Vi er i dialog med Handel og Kontor for å diskutere hvordan dette kan gjennomføres i praksis», er svaret vi får på e-post fra kommunikasjonssjef Kristine A. Arvin.

Det er omtrent det samme svaret Norgesgruppens HR-direktør Dina R. Thune skriver i en e-post: «det er dog riktig at dette er i utgangspunktet gjeldende for alle denne overenskomsten gjelder. Vi er nå i dialog med HK sentralt for å diskutere hvordan dette skal kunne gjennomføres i praksis på en god måte for alle parter». Erling Hagen i HK bekrefter at partene har planer om å møtes.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Universitetsstudiet «Digitaliseringsskolen for varehandel» blir det første i sitt slag her til lands, og kommer i stand etter en rapport Universitet i Sørøst-Norge lagde for Virke og HK.
HK-Nytt 28.02.2020
LO vil organisere flere høyt utdannede, og har satt i gang prosjektet «LO for alle». HK er med, og skal jobbe spesielt rettet mot bank- og finansnæringen.
HK-Nytt 27.02.2020
Upassende kommentarer, venneforespørsler på Facebook, blomster, gaver og tilbud om penger. Det er ting kunder gir og spør om, forteller Ingvild Alstad og Malin Kjærgård.
HK-Nytt 26.02.2020
Tankesmien Agenda la tirsdag morgen fram et forslag til en ny kompetansereform spesielt rettet mot varehandelen. Her trengs det nemlig påfyll av kompetanse, og det kjapt, framholder Agenda.
HK-Nytt 25.02.2020
Det har vært mye usikkerhet for de ansatte i Gresvig-gruppen etter at sportskjeden ble begjært konkurs 3. februar. Mandag inngikk Gjelsten Holding AS og O.N. Sunde AS en avtale med konkursboet Gresvig om å kjøpe opp store deler av eiendelene.
HK-Nytt 24.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt