AddToAny

DEBATT: Klimastrategien, akademisk frihet og fanden

Det er vanskelig å se at den akademiske frihet generelt skal kunne overprøves med basis i strategien, men det er naturligvis utmerket at man unngår formuleringer som kan mistolkes, i verste fall misbrukes.
Det er allmenn enighet om at klimaendringer stiller verden overfor fundamentale utfordringer, og dermed er det også stor enighet om at «noe må gjøres». Hva dette «noe» består i er det delte meninger om, men innen universitetssektoren synes de fleste å mene at forskning og høyere utdanning må ta del i de nødvendige samfunnsendringer, både ved å feie for egen dør samt å bidra til løsning i form av kunnskap og forskning. Det er grupperinger og enkeltforskere innen de fleste av UiOs fakulteter som arbeider aktivt med dette, og det kommer også fram i form av en gjennomgående positiv holdning til en klimastrategi som sådan. Det er bra det er oppmerksomhet og interesse for strategien, men uheldig om det skapes inntrykt av at klimastrategien (utkastet) er «omstridt», at det er massiv motstand og steile fronter.

Det er heller ikke tanken at ethvert enkeltemne skal ha klimarelevans

I Uniforums oppslag om saken 15.10 er hovedfokus min uttalelse fra et intervju i Morgenbladet der jeg siteres på «Vi skriver eksplisitt i strategien at det skal være full akademisk frihet. Det står svart på hvitt. Leser man utkastet som fanden leser Bibelen, forstår jeg riktignok at dette kan misfo

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Christen Krogh er tilsatt som ny rektor ved OsloMet fra 15. februar 2022. Det bestemte Universitetsstyret ved institusjonen i dag.
Uniforum 08.12.2021
Både begrepet «endringsaktør» og tanken bak fikk hard medfart da viserektor Mette Halskov Hansen presenterte revidert klimastrategi for UiO-styret.
Uniforum 08.12.2021
Regjeringen foreslår å tilby et søknadsbasert tilleggslån på 3000 kroner for å dekke strømutgifter for studenter på universiteter, høyskoler, fagskoler og voksne elever i videregående opplæring.
Uniforum 08.12.2021
Fotografiene på utstillingen MEMORY ON THE HORIZON - Studiofotografier Somalia 1960-1989 på Historisk museum ved UiO vitner om en epoke preget av frihet, økonomisk vekst og kunstnerisk utfoldelse.
Uniforum 08.12.2021
Smitten fra omikronviruset gjør at regjeringen nå anbefaler mer bruk av digital undervisning og undervisning i mindre grupper på universiteter og høgskoler i tråd med smittevernkravene.
Uniforum 07.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt