AddToAny

De trodde de endelig hadde vunnet. Men så kom polioviruset tilbake

De trodde de endelig hadde vunnet. Men så kom polioviruset tilbake
Mens hele verden nå står midt i kampen mot Covid-19, kjempes det også mot et annet virus. Filippinene er blant landene som var erklært fritt for polio. Så ble 17 nye smittetilfeller bekreftet.
I midten av september 2019 slo nyheten om et polioutbrudd på Filippinene ned som en bombe.

I år 2000 var landet nemlig erklært å være fritt for den fryktede sykdommen som i løpet av 1900-tallet påførte millioner av mennesker funksjonsnedsettelser, også i Norge.

Plutselig sto 11 millioner filippinske barn i fare for å bli lammet eller å dø, dersom de blir smittet.

- Jeg fikk sjokk da jeg høre at polioviruset hadde kommet tilbake. Med en gang gikk jeg til en helsestasjon med minte yngste barn og fikk dem vaksinert. Jeg vet at de kan bli lammet av polio, sier den 32 år gamle nibarnsmoren Dina Marsan.

Vi møter Dina utenfor det enkle hjemmet hennes i et slumområde som ligger i strandkanten utenfor byen Davaos på øya Mindanao.

Polio rammer i første rekke barn under fem år og forårsakes av tre nært beslektede virus som angriper det sentrale nervesystemet. På 1900-tallet ble millioner av mennesker i ulike deler av verden rammet.

På 1950-tallet utviklet man en vaksine som førte til at viruset kunne bekjempes, i rike land. Men den globale krigen mot polio tok til først i 1988. Det innebar en reduksjon fra cirka 350 000 poliotilfeller det året, til bare 33 tilfeller i 2018.

Men i 2019 begynte kurven å peke oppover igjen, med 94 tilfeller. Av dem var altså 17 på Filippinene.

- Da polio brøt ut igjen, ble jeg redd for at barna mine skulle bli smittet. Vi lever i et skittent og uhygienisk område, sier Dinas nabo, den 36 år gamle seksbarnsmoren Marie Jane Araman.

Da polio brøt ut igjen, ble jeg redd for at barna mine skulle bli smittet. Vi lever i et skittent og uhygienisk område.

Nekter vaksine

Det er i fattige områder at smittefaren er størst. Bydelen som Dina og Marie Jane bor i, er det reneste marerittet for funksjonshemmede. De fleste av skurene er bygd av planker og presenninger, og de hviler på bambuspåler som er slått ned i havbunnen.

Skurene er forbundet med hverandre via desimeterbrede, vaklevorne «broer» av planker og bambus. Den som mister balansen, havner i en stinkende suppe av sjøvann, søppel og avføring. Polioviruset utsondres fra kroppen i avføring og spres først og fremst gjennom forurenset vann.

- Derfor er smittefaren stor her, konstaterer Marie Jane.

Bydelen mangler rennende vann. Innbyggerne

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

200 søknader som opprinnelig ble avslått fordi Nav var tom for penger, blir nå tatt opp igjen. I tillegg rekker Stortingets ekstrabevilgning trolig til rundt 350 nye søknader om aktivitetshjelpemidler til voksne, før potten er tom igjen.
Handikapnytt 09.07.2020
Bruker du rullestol, kan det hende at du får reise med Widerøes fly alene den ene veien. Men når du skal hjem igjen, risikerer du å bli nektet dersom du ikke har med egen ledsager.
Handikapnytt 09.07.2020
Tord Are Meisterplass (bildet) fra Sogndal vil bli den første nakkeskadde rullestolbruker i verden som krysser Grønlandsisen.
Handikapnytt 09.07.2020
Kolåsveien i Son sentrum i Follo-kommunen Vestby er nylig satt i stand og oppgradert. Men leder Jon Warhuus i Soon og Omegn Vel er ikke fornøyd med det nye fortauet.
Handikapnytt 09.07.2020
Verken garderobe eller toaletter på Kristiansand stadion er tilgjengelige for bevegelseshemmede, og anlegget er generelt i svært dårlig stand.
Handikapnytt 09.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt