AddToAny

De første levningene er funnet i Gjellestadskipet

De første levningene er funnet i Gjellestadskipet
Arkeologene har funnet beinrester fra et stort dyr under utgravningen av Gjellestadskipet. ê Skipet er minst like stort som Osebergskipet, slår prosjektleder Christian Løchsen Rødsrud fast.
ê Nå vet vi at skipet er ca. fire meter bredt og ca. 19 meter langt. Legger du til stevnene kommer du opp i en lengde på et par og tjue meter. Det vil si at Gjellestadskipet har vært på størrelse med Osebergskipet, slår arkeolog Christian Løchsen Rødsrud fast.

Han leder utgravningen på Viksletta utenfor Halden av vikingskipet som har fått navnet Gjellestadskipet,

Horisontale lag

Elleve arkeologer er i sving i teltet hvor utgravningen pågår. Det øverste laget av matjord er fjernet og vikingskipet er synlig som et mørkt avtrykk i jorda. Nå pågår det møysommelige arbeidet med å grave ut jorda i horisontale lag.

Christian Løchsen Rødsrud forteller at arkeologene først planla å grave ut skipet i vertikale snitt. Årsaken til at man gikk bort fra dette var et ønske om å beskytte funnene i de dypere lagene fra oksygen og annet som kan akselerere nedbrytingen, så lenge som mulig.

Gjenstandene i det øverste jordlaget er svært nedbrutt, men Løchsen Rødsrud har et håp om at gjenstandene lenger ned vil være bedre bevart.

Stort antall skipsnagler

Små plastlokk avslører funnene som allerede er gjort. Foreløpig er det mest skipsnagler det dreier seg om, men Christian Løchsen Rødsrud viser også fram en gjenstand

Les mer

Flere saker fra Uniforum

I dag, 24. oktober, lyssettes bygninger over hele Europa i blått. Det gjelder også Domus Media, vår vakre bygning ved Karl Johan. Vi gjør det for å markere 75-årsjubileet for Forente Nasjoner (FN) og det på FN-dagen.
Uniforum 24.10.2020
Tillitsvalgt Steinar Vagstad i Forskerforbundet ble beskyldt for å ha misbrukt sin makt som fagforeningsleder i "tyskervitssaken" på Universitetet i Bergen.
Uniforum 23.10.2020
Jeg er glad for å kunne si at vi har fulgt opp og gjennomført en rekke tiltak fra klimakuttplanen som ble lagt frem for styret i desember i fjor, men det er heller ingen tvil om at vi må - og skal - intensivere arbeidet fremover,
Uniforum 23.10.2020
Totalt er 172 studentar meld smitta sidan semesterstart. 18 av desse er meld dei to siste døgna, melde Noregs Handelshøgkule i ei pressemelding i går. Ingen tilsette er meld smitta.
Uniforum 23.10.2020
Den tidligere doktorstipendaten ved Det odontologiske fakultet, Roya Sabetrasekh vant ikke frem med anken sin i Høyesterett.
Uniforum 23.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt