AddToAny

Darwins notatbøker er meldt stjålet

Darwins notatbøker er meldt stjålet
Notatbøkene til Charles Darwin har vært sporløst forsvunnet i over 20 år. Nå har Universitetet i Cambridge varslet politiet.
Det er vanskelig å anslå verdien til de to notatbøkene, som nå Universitetet i Cambridge i England har meldt stjålet, men ifølge BBC er det snakk om mange millioner pund. De har nemlig tilhørt Charles Darwin.

Den britiske forskeren satt og skriblet i de to røde notatbøkene i 1837, etter at han kom tilbake fra reisen sin på HMS Beagle.

Notatbøkene ble sist sett i november 2000 på universitetsbiblioteket. De skulle flyttes fra et spesialrom for oppbevaring av manuskripter for å bli fotografert.

Charles Darwin

På denne tiden pågikk det bygningsarbeider på biblioteksbygningen. Så manuskriptene ble flyttet til et midlertidig fotostudio i en midlertidig bygning ved biblioteket.

Oppdaget ved rutinesjekk

I forbindelse med en «rutinesjekk» to måneder senere ble det oppdaget at de var forsvunnet, skriver BBC.

- Vi vet at de ble fotografert i november. Men vi vet ikke hva som skjedde mellom da og januar 2001, da vi oppdaget at de ikke var der de skulle være, sier universitetsbibliotekar Jessica Gardner til BBC.

Først trodde bibliotekarene at bøkene hadde blitt feilplassert. Opp gjennom årene har de gjennomført en rekke omfattende leteaksjoner, men uten resultater.

Men det er kanskje som å lete etter en nål i en høystakk. For biblioteket har inneholder mer enn 200 km med bokhyller og inneholder over 10 millioner manuskripter, bøker og andre objekter.

Endret konklusjon

Tidligere i år gikk Gardner og hennes team systematisk gjennom hendelsene for 20 år siden på nytt. Nå har de endret konklusjon.

- Disse notatbøkene har antakelig blitt stjålet, sier hun til BBC.

Hun sier at universitetet burde hatt dette som en hypotese fra starten av.

Nå er politiet varslet og manuskriptene er registrert i Interpols database for forsvunne artefakter.

Tegnet et tre

Charles Darwin skrev i notatbøkene da han var 28 år gammel. I sitt hjem i London tegnet han en skisse av tre og skrev «Jeg tror» («I think»).

Han hadde akkurat kommet hjem fra sin formative studiereise til Galápagosøyene og jobbet med vitenskapelige ideer inspirert av turen.

Han tegnet også diagram som viser flere muligheter for en arts utvikling. I 1859 publiserte han en videreutviklet versjon av denne i boken «Om artenes opprinnelse».

- Disse notatbøkene er virkelig Darwins forsøk på å stille seg spørsmålet om hvor arter kommer fra, hva er artenes opprinnelse, sier professor emeritus i historie og filosofi Jim Secord til BBC.

De to notatbøkene har imidlertid blitt digitalisert og kan leses på nett.

Image-text:

Slik ser notatbøkene ut. Foto: Cambridge University Library

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Professoren bestilte hotellopphold som han kort tid etter kansellerte. Deretter krevde han penger fra Universitetet i Bergen.
Forskerforum 26.01.2021
Flere universiteter og høyskoler på Østlandet må holde stengt. Nye runder med restriksjoner tar på, forteller studentleder.
Forskerforum 25.01.2021
Under pandemien har Forskningsrådet skjønt at de ikke trenger å fly utenlandske eksperter til Oslo for å vurdere norske forskningssøknader.
Forskerforum 24.01.2021
Alle universitetene og høyskolene i Oslo må stenge campus for studenter.
Forskerforum 23.01.2021
- Har solid faglig bakgrunn, betydelig ledererfaring og kjenner høgskolen svært godt.
Forskerforum 22.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt