Yoghurten inneholder bare tre ingredienser: Soyadrikk, melkesyrebakterier og forskernes hemmelige våpen - mask, som er et fiberholdig restprodukt fra ølbrygging.
Det forteller Claus Heiner Bang-Berthelsen, som er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet.
- Mask har et høyt protein- og fiberinnhold, og den inneholder fermenterbare sukkerarter som vi kan bruke til å lage vegansk yoghurt. Det blander vi deretter med soyadrikk. Formålet er å lage en bærekraftig matvare som består av produkter som ellers ville gå til spille, sier han.
Melkesyrebakterier fra planteriket
Hvis du er veganer eller kjøper veganske produkter fra tid til annen, så vet du kanskje at det allerede finnes en rekke veganske yoghurter på markedet.
Men den nye yoghurten skiller seg likevel fra disse. Forskerne har nemlig vært på jakt etter en melkesyrebakterie som kan syrne soya og mask på den helt riktige måten.
- I motsetning til andre yoghurter, som bruker melkesyrebakterier slik vi kjenner dem fra meieriindustrien, og som derfor er tilpasset laktose (melkesukker, red.), har vi funnet en melkesyrebakterie som er velegnet til å omsette plantesukker. Da det blir bedre syrnet, på samme måte som vanlig yoghurt, og vi trenger ikke tilsette fortykningsmidler, sier Bang-Berthelsen.
(Foto: Serhii Bobyk / Shutterstock / NTB scanpix)
Bedre til å bryte ned plantesukker
I meieriindustrien har de laget yoghurt på melk i veldig mange år, og derfor er melkesyrebakteriene vi kjenner fra vanlig yoghurt, med tiden også blitt mindre velegnet til å bryte ned plantesukker.
For når bakterier bare l