AddToAny

Da kranfører Inge ble sittende alene på 180 meters høyde i full orkan i 16 timer, sa han «aldri mer»

Norges vakreste bro, Helgelandsbrua, ble bygget på sent åttitall og tidlig nittitall. Den slanke brobanen forbinder Alstahaug med Leirfjord, og skråkablene strekker seg fra tårnene som strengene i en harpe.
Tårnene rager høyt over fjordens overflate - så høyt at Inge Ramsdal, den gangen kranfører for Aker Entreprenør, av og til kjørte maskinen på 180 meter. Det gjorde han også den dagen det trakk opp til orkan på Helgeland.

Kollegene ble evakuert fra området, men det var for risikabelt å hente ned kranføreren, vinden kom for raskt. Så ble han sittende der da, og høre konstruksjonene knake i sammenføyningene. Intet helikopter får lette i en slik vindstyrke, det var null hjelp å få. Det eneste 28-åringen kunne gjøre, var å vente.

- Jeg røyka en tjuepakning på èn time, da var jeg tom. Så ble jeg ble sittende i 15 timer til, og tenkte: «Aldri mer kran».

Anleggsfolkets mann

Inge Ramsdal sitter i et bakeri i Oslo sentrum og forteller om sitt nest siste oppdrag som kranfører. Etter hvert skulle han nemlig bli frikjøpt som tillitsvalgt i Aker Entreprenør, firmaet som siden ble kjøpt opp av giganten Veidekke.

Nå er han 57 år og har vært hovedtillitsvalgt i Veidekke i de 20 siste av dem - i dag med ansvar for 800 ansatte. I tillegg er han godt synlig i ulike posisjoner i Arbeidsmandsforbundet. Han er leder for avdeling 7 Sør-Vest, er med både i forbundsstyre, landsstyre og tariffråd for anlegg, og er kjent som en lojal forkjemper for sin egen gruppe.

I forkant av landsmøtet i mai stilte han seg åpen for et kandidatur som forbundssekretær, hvis valgkomiteen ville ha ham. På forhånd hadde han snakket mye om verdien av å få en større vekting på anlegg i forbundets øverste ledelsesgruppe.

Men han kom aldri på valgkomiteens liste. For å ta det med èn gang:

- Var du skuffet?

- Nei, jeg kan ikke si det. Jeg tenkte nok mer på alle de tillitsvalgte som ville ha meg inn.

Løpegutt på Smelteverket

Født sosialist, sier han om oppveksten i Odda. Hardanger-kommunen er kjent for sine fjorder, fosser og frodige daler, men også for sin industri og arbeiderkultur, vokst ut av Odda Smelteverk.

Faren jobbet på fabrikken, moren var renholder og Inge vokste opp i en søskenflokk på fem. Skoledag og teori synes han var helt ok, men ikke mer enn det, han ville inn på bygdas tømrerlinje. Men den var populær - de unge strømmet fra Hardanger og andre plasser for å begynne der, og Inge kom ikke inn. Andrevalget maskin og mekanikk var ikke like spennende, og som 17-åring hoppet han av skolen og begynte på Smelteverket, som faren.

Det passet ham bedre, Inge hadde allerede tidlig lært seg å jobbe - da han

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Avdeling 1 Øst skal også i år ha en juleaksjon. I år er det vakt, bom og bru, bergverk og fritid som er målgruppen. - Det betyr at vi skal dele ut om lag 800 julebokser.
Arbeidsmanden 14.11.2019
Verdens største gruveselskap, BHP, er på listen over de 20 selskapene i verden som slipper ut mest klimagasser.
Arbeidsmanden 14.11.2019
Vår mangeårige distriktssekretær og regionale verneombud Bjørn Tiller er ikke lenger blant oss. Vår varme og gode kollega døde 30. oktober, 69 år gammel.
Arbeidsmanden 14.11.2019
Tillitsvalgte og ansatte i norsk og internasjonal fagbevegelse kan nå være med å nominere kandidater til Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter.
Arbeidsmanden 14.11.2019
Hver tredje arbeidsskade er en hudlidelse. Unngå vann og kjemi, bruk hansker, og bruk dem riktig.
Arbeidsmanden 14.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt