Kjøkkenskriveren
05.02.2019
At en halvveis tilfeldig bordsetting skulle ende opp som et forskningsprosjekt om matlyst og måltidsopplevelser for personer med demens var det absolutt ingen som forutså.
Men slik gikk det da Simmer Vikeså, daværende adm.dir på Figgjo AS trakk ut stolen for Arna Smistad, den gang daglig leder i Måltidets hus og NCE Culinology.
«Porselen for alle» er i dag et begrep innen forskning på matlyst og måltidsopplevelser, og er blitt kjent og populært blant norske topp-politikere. Forskningsresultatene sprer seg i norsk offentlighet blant annet via eldreminister Åse Michaelsen (FrP) som er på kommuneturné med reformen «Leve hele livet». Ett av hennes budskap er at farge på tallerkenene bidrar til matlyst. Det har hun ikke diktet opp selv. Det er forsket fram.
Forskningsartikkelen som dokumenterer at farger på tallerken gjør det enklere å spise og øker matlysten blant demente, ble i høst publisert internasjonalt. Måltidsforskeren heter Kai Victor Hansen, førsteamanuensis ved UiS og han forsker på måltidsopplevelser.
For noen år siden satt Hansen i ivrige diskusjoner om fargevalg og tallerkenformer med Erik Lorange Lindberg, produktutviklingssjef på Figgjo AS. For første gang i sin snart 80 år lange historie skulle porselen, design og dekor fra Figgjo AS være en aktiv part i et forskningsprosjekt.
FORSKNING VISER AT...
I visningsrommet hos Figgjo AS er bord og hyller
Gå til mediet«Porselen for alle» er i dag et begrep innen forskning på matlyst og måltidsopplevelser, og er blitt kjent og populært blant norske topp-politikere. Forskningsresultatene sprer seg i norsk offentlighet blant annet via eldreminister Åse Michaelsen (FrP) som er på kommuneturné med reformen «Leve hele livet». Ett av hennes budskap er at farge på tallerkenene bidrar til matlyst. Det har hun ikke diktet opp selv. Det er forsket fram.
Forskningsartikkelen som dokumenterer at farger på tallerken gjør det enklere å spise og øker matlysten blant demente, ble i høst publisert internasjonalt. Måltidsforskeren heter Kai Victor Hansen, førsteamanuensis ved UiS og han forsker på måltidsopplevelser.
For noen år siden satt Hansen i ivrige diskusjoner om fargevalg og tallerkenformer med Erik Lorange Lindberg, produktutviklingssjef på Figgjo AS. For første gang i sin snart 80 år lange historie skulle porselen, design og dekor fra Figgjo AS være en aktiv part i et forskningsprosjekt.
FORSKNING VISER AT...
I visningsrommet hos Figgjo AS er bord og hyller