AddToAny

Dødens psykologi

Dødens psykologi
Alle du kjenner, vil ligge i jorden. Alle minner du setter pris på, all kunnskapen du så smertelig har opparbeidet deg, vil gå i oppløsning, skriver Eirik Hørthe. DØDEN: Vi aksepterer som regel livets gang.
Langt vanskeligere er det å akseptere den bunnløse angsten vi konfronter i møte med vår egen dødelighet, skriver Eirik Hørthe. Foto: Aurora Nordnes. Dødens psykologi

15. mar. 2018. Sist oppdatert: 15. mar. 2018.

Døden setter grenser for alt vi er og alt vi kan være. Om tusen år vil de fleste sporene etter vår eksistens være borte, vasket vekk som fotspor i sanden etter tidevannet skyller inn.

Alle du kjenner, vil ligge i jorden! Alle minner du setter pris på, all kunnskapen du så smertelig har opparbeidet deg, vil gå i oppløsning idet naturen krever tilbake livets lån.

300 år før Kristus erklærte den greske filosofen Epikur at det eneste gode liv kunne oppnås gjennom «ataraxia» fraværet av frykt for døden og etterlivet. Dette er enklere sagt enn gjort. Hvordan kan vi makte å leve et godt liv i vissheten om at alt vi kjenner, en dag skal bli revet vekk fra oss?

Mennesket og døden er fanget i en evig runddans. Takten har blitt trampet siden tidenes morgen. Vi er i den særskilte posisjon at vi har et bevisst forhold til vår egen dødelighet. Vi vet at vi har en begynnelse i tid, så vel som en avslutning. Hva har denne erkjennelsen å si for vår indre liv? Dette er en problemstilling som nær sagt alle store tenkere har forsøkt å takle, men hvis svar til stadighet unnslipper vår forstand.

[ Artikkelen fortsetter under annonsen.] Din død! Min død?

Vi mennesker har som regel ikke vanskeligheter med å forholde oss til en betimelig død hos andre levende vesener 1. De fleste av oss har sett bladene falle om høsten, en død fugl i veikanten eller hatt en bestemor som har gått bort. Dette er trist, og vi sørger, men vi aksepterer som regel at dette er livets gang. Langt vanskeligere e

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Det opplyser regjerningen i en pressemelding onsdag. - Å være glad i seg selv og fornøyd med sin egen kropp er bra for helsa.
Psykologisk.no 20.01.2021
- Hverdager er kjempefint. De er det flest av, sier Eirik Hørthe. Psykologen og skribenten blir nå fast bidragsyter i Psykologisk.no Pluss med en spalte som heter nettopp «Hverdagspsykologi».
Psykologisk.no 19.01.2021
For første gang har en metoo-sak nådd Høyesterett. Eksperter oppfordrer nå alle arbeidsplasser til å ha klare rutiner for varsling og forebygging av seksuell trakassering.
Psykologisk.no 19.01.2021
Psykedelika har gjennom en rekke studier vist gode resultater på behandlingen av depresjon, angst, og posttraumatisk stresslidelse. Men hvor nyttig er dette i terapirommet? Det er tema i ukens episode av Pia og psyken.
Psykologisk.no 18.01.2021
Det å gå, i sitt helt eget tempo, kan også være en form for opprør, skriver Tonje Jacobsen-Loraas.
Psykologisk.no 15.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt