AddToAny

Dårlig nytt for byråene - norske annonsører vil gjøre jobben selv

Dårlig nytt for byråene - norske annonsører vil gjøre jobben selv
Kampanje har tidligere omtalt tall fra Den store annonsørrapporten som viser at norske annonsører opplever at hverdagen blir tøffere og tøffere og utfordringene digitalt blir større og større.
Hele åtte av ti annonsører er i dag usikre på hva som virker og ikke virker digitalt.

(abonnement)

Det skjer samtidig med at norske markedsavdelinger er i full endring. Tallene kommer frem i Den store annonsørrapporten som ble publisert i sin helhet i går.

- Den andre store utfordringen til annonsørene går på kompetanse og organisering. Her ser vi en betydelig endring og det går på både det eksterne og interne. Dette har et stort fokus hos annonsørene, sier Henrik Berger Jørgensen til Kampanje.

Jørgensen, som til daglig jobber i sitt eget selskap Fightingeverydayboredom, har skrevet rapporten i samarbeid med annonsørforeningen Anfo der nærmere 150 annonsører har svart på undersøkelsen.

- Utfordringer for annonsørene:

Henrik Berger Jørgensen har de siste tre årene jobbet med det som i dag er den Den store annonsørrapporten. Her kommer det blant annet frem at norske annonsører stiller seg spørsmålet om deres partnere har den rette kompetansen.

Tviler på kompentansen

Ifølge tallene fra Den store annonsørrapporten så kommer de eksterne utfordringene til syne på at annonsørene i større grad stiller spørsmål om samarbeidspartnerne har rett kompetanse. Denne andelen har vokst fra 55 prosent av de spurte i 2014 og 2015, til hele 74 prosent i 2016. Det er en økning på hele 19 prosentpoeng.

- Spesielt store annonsører og bedrifter med netthandel har utfordringer med partnernes kompetanse, heter det i rapporten.

Internt så jobbes det knallhardt med å utvikle digital kompetanse og nesten syv av ti annonsører har gjort organisatoriske endringer i markedsavdelingen for å møte den digitale utviklingen i markedsføringen.

- Internt så ser vi at det er betydelig utfordring i å utvikle digital kompetanse. To tredjedeler av annonsørene omorganiserer markedsorganisasjon for å møte den digitale utviklingen i markedsføringen og det er for andre året på rad. Det tallet er kjempehøyt, sier Jørgensen.

Vil gjøre mer selv I rapporten kommer det også frem at stadig flere annonsører vil gjøre oppgaver knyttet til markedsføringen internt.

- Når vi spør annonsørene om å se tre år frem i tid tror 40 prosent at de kommer til å gjøre alle oppgaver - markedsføringsoppgaver - inhouse. Uansett om man har en partner eller ikke på kommunikasjonssiden, er det ingen tvil om at annonsørene har fokus på å bygge opp egen kompetanse, sier Jørgensen.

Syv av ti annonsører sier de allerede gjør design og produksjon av digital reklame helt eller delvis selv.

- Dette høres ut som dårlig nytt for reklamebyråene?

- De bør i hvert fall begynne å tenke litt annerledes. For det kommer til å bli stilt nye krav om hva man skal levere og hvordan man samarbeider, sier han.

Viktigste samarbeidspartnere I fjor kom det et skrifte i hva slags byråer som annonsørene anså som sine viktigste samarbeidspartnere. Da passerte mediebyråene konkurrentene på reklamesiden. Også i årets undersøkelse kommer mediebyråene foran reklamebyråene.

- Men det som igjen er interessant er at når vi ber annonsøren se tre år frem i tid så faller både mediebyråer og reklamebyråer ned på samme nivå og det er en fjerdedel av annonsørene som sier de vet ikke. Det er på ingen måte gitt hvem man velger

Se hva tre store norske annonsører svarte Kampanje da vi spurte dem på Den store annonsørdagen i forrige uke om de var blitt mer usikre i jobben.

Cermaq: - Må stikke fingeren i jorda - Alle har hatt et ønske om å utnytte nye flater og kanaler, men samtidig må man av og til stikke fingeren i jorda og tenke på hva som fungerer best for deg som annonsør, sier Anders Tofte Wilhelmsen, markedsdirektør i lakseoppdrettselskapet Cermaq Gruppen.

Expert: - Mer krevende og spennende - Det er mer og krevende å være annonsør, men det er også mer spennende. Det betyr at vi kan møte folk på mange flere måter og mange flere anledninger enn tidligere, sier nordisk digital kommunikasdirektør i Expert, Marianne Myhrer Kristiansen.

Telia: - Ikke usikker Ole Andre Skarbøvik er markedsdirektør i Telia. Heller ikke han vil si at han er blitt mer usikker. - Nei, jeg vet ikke om jeg er usikker, men det er mer å holde styr på, sier han til Kampanje.

Kommentér

Omveltninger:

Norske annonsører omorganiserer markedsavdelingene og stadig flere mener de vil gjøre flere av markedsføringsoppgavene selv i tiden som kommer. Det kommer frem i Den store annonsørrapporten som ble sluppet på Den store annonsørdagen. Foto: Eivor Eriksen.

Samtidig snur syv av ti selskaper opp ned på markedsavdelingene sine.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Vil ha slutt på at folk deler digitale ID-brikke. Vær med på førpremiere av den nye filmen her.
Kampanje 14.11.2019
Kampen om tv-seerne tiltar med full styrke når de store mediegigantene kaster seg over det raskt voksende strømmemarkedet.
Kampanje 14.11.2019
- Vi vil gi kundene en nettbutikkfølelse i den fysiske butikken, sier teknologi-gründer.
Kampanje 14.11.2019
Både NRK og Nobelinstituttet håper de kan plukke opp planen om et alternativt Nobel-arrangement til neste år.
Kampanje 14.11.2019
- Jeg har vært for mye journalist og for lite økonom til å få en stor fortjeneste, sier nyhetsbyrå-veteranen Christopher Hoelfeldt-Lund.
Kampanje 14.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt