AddToAny

Butikkansatte har godkjent resultatet av lønnsoppgjøret

80 prosent av HK-medlemmene som deltok i uravstemningen om lønnsoppgjøret med Virke i varehandelen har stemt ja til resultatet.
Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble ved hjelp av Riksmekleren enige i lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen 30. april. Men de nesten 26.000 medlemmene som er omfattet av de tre tariffavtalene Landsoverenskomsten, Kontoroverenskomsten og Lederoverenskomsten har det siste ordet. De har fått muligheten til å stemme over resultatet.

Nå er det klart: 80,41 prosent av medlemmene stemte ja, 19,59 prosent stemte nei. Klokka 12 fredag overleverte HK resultatet av uravstemningen til Riksmekleren. Dermed skal det HK og Virke ble enige om settes ut i livet.

Ett av de viktigste kravene HK stilte var full lønn under sykdom. Det innebærer blant annet at arbeidsgiverne betaler lønn som vanlig til sykmeldte også etter de første 16 dagene, og selv sørger for å få refundert sykepengene fra Nav. I tillegg innebærer det at arbeidsgivere betaler feriepenger for sykepenger og foreldrepenger utover de 48 første dagene som Nav dekker.

HK fikk gjennomslag for full lønn under sykdom i tre måneder. Kravet var at det skulle gjelde for et år.

- Bare begynnelsen

- Jeg er veldig fornøyd med at 80 prosent av medlemmene har stemt ja. Det er et historisk godt resultat at vi fikk til full lønn under sykdom i minst tre måneder i disse tre tariffavtalene. Det vil skape større trygghet blant medlemmene. Men dette er bare begynnelsen, sier HK-leder Christopher Beckham.

- Jeg ville ha tolv måneder, men fikk minst tre måneder. Jeg skjønner at noen er skuffet over det, men veldig mange hadde ingenting fra før. Dette vil være en spydspiss inn i privat sektor, sier han.

Det har vært ulike meninger om meklingsresultatet. Det kan du lese mer om her: Tillitsvalgte reagerer på lønnsoppgjøret i varehandelen

Lav deltakelse

Deltakelsen i uravstemningen var lav. Bare drøye 37 prosent av medlemmene som er omfattet av disse tariffavtalene avga stemme. Det er Beckham ikke fornøyd med.

- Uravstemningene er en del av organisasjonsdemokratiet. Det er viktig å bruke stemmeretten, sier han.

Image-text:

JATAKK: 8 av 10 av HKs medlemmer i varehandelen som er omfattet av lønnsoppgjøret med Virke har stemt ja til å godkjenne resultatet.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Forbud mot hjemmekontor på søndag og etter klokka 21 på hverdager. Les hva de oppdaterte reglene for å jobbe hjemmefra betyr for deg.
HK-Nytt 30.06.2022
Kutt for uføre reverseres, karensåret for AAP fjernes, den generelle adgangen til midlertidig ansettelse oppheves og kollektiv søksmålsrett gjeninnføres.
HK-Nytt 30.06.2022
Da Elkjøp ikke ga de fagorganiserte ansatte den samme bonusen som de uorganiserte, straffet LO elektronikkgiganten med å si opp en avtale verdt 30 millioner kroner i året. Nå har LO inngått avtalen på nytt.
HK-Nytt 30.06.2022
Ikea-ansatte med migrene, vondt i ryggen og magesjau blir bedt om å komme på jobb. Det forteller to tillitsvalgte. De skylder på råd fra Nav-lege.
HK-Nytt 29.06.2022
- Mange unge er redde for å ta opp ubehagelige saker med sjefen sin. Når vi kommer på besøk, blir det litt lettere for dem, forteller kompisene Mathias (20) og Håkon (20) fra LOs sommerpatrulje.
HK-Nytt 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt